belo meso recepti
Hrana

Belo meso: Gurmanski užici za sve

Belo meso: Gurmanski užici za sve ljubitelje kvalitetne hrane

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli belo meso. 

To je ono što svaka mama i domaćica znaju i sa belim mesom na trpezi nema šanse da ćete omašiti. 

Moja deca obožavaju belo meso i to je uglavnom ono što od mesa bez muke žele da pojedu. 

Pohovano belo meso je ponekad dosadno, jer je to dugo bio moj način da se dodvorim instančanim ukusima moje dece :). 

Zato sam počela da eksperimentišem i sada imam dosta recepata sa belim mesom koje obožavamo svi zajedno i koji se obavezno makar jednom nedeljno nađu na našem meniju. 

Zato, 

DOBRODOŠLI u fascinantni svet belog mesa, jedinstvenog izvora zdravlja, gastronomskog zadovoljstva i kulinarske magije! 

U današnjem užurbanom svetu, u kojem se brza hrana i nezdravi obroci često nameću kao prva opcija, belo meso se ističe kao izuzetan izbor koji nam donosi ravnotežu između savršenog ukusa i dobrog zdravlja.

Belo meso, koje obuhvata piletinu (pileći file), predstavlja pravu riznicu hranljivih materija. 

Bogato je proteinima, niskim udelom masti i esencijalnim hranjivim materijama. 

Dakle, belo meso pruža telu potrebne gradivne materijale za rast i obnovu mišića, kao i važne vitamine i minerale za održavanje optimalnog zdravlja.

Ipak, belo meso je mnogo više od samih hranljivih sastojaka.

Ono je simbol kulinarske kreativnosti i raznolikosti. 

Može se pripremati na bezbroj načina – od sočnih ražnjića na roštilju, do aromatičnih jela pripremljenih u rerni ili egzotičnih jela sa začinima iz celog sveta. 

Bez obzira da li preferirate jednostavnost ili avanturistički duh u kuhinji, belo meso će vas osvojiti svojom prilagodljivošću i sposobnošću da apsorbuje različite arome i začine.

Upravo zato sam odlučila da ovaj tekst posvetim upravo belom mesu. 

Kroz svoje lično iskustvo i istraživanje, želim da vam otkrijem sve tajne pripreme ovog kulinarskog blaga. 

Upoznaćemo se sa najsočnijim receptima, saznaćemo kako postići savršenu teksturu i kako izvući maksimum ukusa iz svakog zalogaja. 

Zaboravite na jednolične šnicle od belog mesa i meso suvo i bezukusno kao papir. 

Nakon čitanja ovog teksta belo meso više nikada neće biti samo još jedan sastojak u vašoj kuhinji. 

Neka ova avantura kroz svet belog mesa bude inspiracija za vašu kreativnost u kuhinji, ali i podstrek za usvajanje zdravih prehrambenih navika. 

Uz moje vodstvo, zajedno ćemo otkriti kako jednostavna priprema belog mesa može doneti veliku razliku u vašem jelovniku, ali i zdravlju vaše porodice.

Bilo da ste već dugogodišnji ljubitelj belog mesa ili tek otkrivate njegove čari, ovaj tekst će vam pružiti sve što treba  da znate kako biste uživali u svakom zalogaju.

Ali čekajte, to nije sve! Uz bogatu kolekciju ukusnih recepata, otkrićete i nekoliko korisnih saveta i trikova za pripremu belog mesa koje sam stekla kroz godine eksperimentisanja u kuhinji. 

Pa da počnemo!

Belo meso recepti: Kreativni i jednostavni načini pripreme

Za početak na temu belo meso recepti odlučila sam se za ovaj fenomenalan način pripreme belog mesa. 

Jednostavno ovo bogatstvo ukusa morate da probate. 

Još nešto važno da napomenem pre nego što krenem na same recepte za belo meso, to je da obično nemam mnogo vremena za pripremu ručka. 

Gotovo svi recepti na koje budete naišli na našem blogu jesu brzinski recepti koji se lako pripremaju. 

Zato skuvajte kaficu i otkrijte kako da napravite fenomenalan ručak sa belim mesom koji ugađa svima. 

Belo meso u rerni: Savršena tekstura i bogatstvo ukusa

Ovaj recept za belo meso nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Sigurna sam da će ga vaša porodica obožavati, a vi ćete ga voleti jer se brzo i lako priprema bez nekih skupih sastojaka i drugih modernih zezancija. 

Sve sastojke verovatno imate kod kuće, a i ako nemate, lako ih možete kupiti u svakoj radnji. 

Za pripremu ovog jela potrebno vam je:

  • 800 grama šnicli od belog mesa
  • 3 kašičice senfa
  • malo začina C
  • malo kari začina
  • 500ml neutralne pavlake
  • 3 jaja
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 200 grama kačkavanja po izboru ( ja koristim gaudu ili krstač)
  • tanko rezana pančeta 100 grama
  • jedan veći paradajz

Obzirom da se ovo fenomenalno jelo sa belim mesom priprema u rerni potrebno je da imate vatrostalnu činiju sa poklopcem ili pekač. 

Svejedno je, čak iako nemate ni jedno ni drugo možete iskoristiti običnu tepsiju sa alu folijom za pokrivanje. 

Kada kupujete belo meso osim cene, vodite računa i da meso bude organskog porekla. 

Samo na taj način imaćete zdrav i ukusan obrok od belog mesa. 

Isecite pileće belo meso na tanke šnicle koje nema potrebe da lupate. 

Pre nego što počnete sa ređanjem sastojaka u činiju uključite rernu na 200 C i pripremite preliv za meso.
Preliv napravite tako što ćete u tri ulupana jaja dodati 3 kašike kisele pavlake i pola litre neutralne pavlake. 

Sve dobro promešajte da ne bi bilo grudvica. 

Ostavite preliv u frižideru dok ne počnete sa ređanjem mesa. 

Evo i kako da pripremite ovo jelo sa belim mesom neverovatnog ukusa:

  • Vatrostalnu činiju koju ste prethodno pripremili za pripremu ovog jela premažite iznutra maslacem ili margarinom po ivicama. 
  • Poređajte dve tri šnicle belog mesa na dno činije. Meso prethodno začinite začinom C. 
  • Preko mesa pospite malo karija u prahu i namažite šnicle kašičicom senfa. Premažite ih lepo tako da budu jednako namazane. 
  • Preko šnicli poređajte tanko sečenu pančetu i pospite sa otprilike šakom rendanog kačkavalja. 
  • Sada prelijte meso prelivom od neutralne pavlake koji ste prethodno napravili. 
  • Preko toga ponovo ređajte šnicle i ponovite sve iz početka. 
  • Ovako ređajte pa prelivajte sastojke sve dok imate mesa. 
  • U zadnjem sloju mesa drugačije je samo to da se nakon šnicli, stavlja prvo paradajz sečen na kolutove, pa zatim ide preliv i tek onda kačkavalj koji će se istopiti i savršeno zaokružiti čitavu priču. 

Kada je sve gotovo, poklopite vatrostalnu posudu i belo meso u rerni može da počne svoj proces termičke obrade. 

Smanjite temperaturu na neki 190 C i pecite tako nekih 45 minuta do sat vremena sve dok ne dobije zlatnu boju po površini. 

Na kraju skinite poklopac i pecite tako još desetak minuta ili koliko želite da vam višak vode ispari. 

Nama ostane poprilično sosa i vode, ali mi to volimo da umačemo kasnije, tako da nam to dođe kao savršen dodatak jelu. 

Vaše ukusno belo meso je gotovo. 

Ukoliko vam je potreban dezert nakon pripreme belog mesa, obavezno pročitajte naš tekst čokoladna torta iz bajke i saznajte kako da upotpunite priču!

Predlog za serviranje

Sve što vam je sada potrebno jeste da zaokružite čitavu priču sa serviranjem. 

Belo meso secite na kocke i vadite iz činije. 

Osim što je jako ukusno, ovo jelo deluje i veoma dekorativno. 

Na svaku kocku prilikom serviranja možete staviti rasečen čeri paradajz ili list rukole. 

Pored toga uz ovo belo meso u rerni najbolje se kao prilog slaže mladi krompir i neka zanosna salata sa raznim vrstama zelene salate i rukolom. 

Savršeno ukusno i zdravo!

Prijatno!

Pohovano belo meso: Hrskava poslastica koju ćete obožavati

Iako nam je pohovano belo meso nekada i dosadilo, otkrili smo nove načine za pripremu ovog jednostavnog i ukusnog jela koje se svima dopada. 

Više nikada ne pravim pohovano belo meso na drugi način, zato nemojte propustiti ovaj recept!

Za pripremu ovog jela sa belim mesom potrebno vam je: 

  • 750 grama šnicli belog mesa
  • 2 kašičice senfa
  • malo soli, bibera 
  • prezle,
  • brašno,
  • kornfleks
  • 3 jaja
  • malo mleka
  • malo maslinovog ulja ili putera

Ovo pohovano meso priprema se na sličan način kao i standardno pohovano meso, no nešto je ipak malo drugačije. 

Naime, odlučili smo se za zdraviju varijantu pripreme pohovanog belog mesa, a to je priprema belog mesa u rerni. 

Pohovano belo meso u rerni je svakako zdravija opcija od onog prženog u tiganju, ako ništa drugo makar zbog količine ulja koja se koristi za prženje. 

Dakle pre nego što počnete sa pohovanjem belog mesa pripremite pleh i papir za pečenje. 

Zatim papir za pečenjem poprskajte maslinovim uljem ili premažite puterom po želji. 

Evo kako da napravite pohovano belo meso u rerni

  • Ukoliko je belo meso isečeno na tanke šnicle nema potrebe da ga lupate, već ga samo začinite sa malo soli i bibera i tanko premažite senfom. 
  • Uvaljajte šnicle u smesu koju ste prethodno pripremili tako što ste u jedan tanjir izlupali jaja sa kašikom mleka, u drugi tanjir sipali malo brašna i prezli i u treći tanjir sipali izmrvljeni kornflex ili kukuruzni čips. 
  • Najpre uvaljajte u tanjir sa brašnom pa u jaja pa na kraju u kornfleks. Možete i ponoviti proces, ako volite deblji poh. 
  • Na kraju šnicle poređajte po pek papiru u plehu i pecite nekih 20 minuta na 200 C. 
  • Nakon toga obrnite šnicle i pecite još toliko. 

Jasno vam je da vreme pečenja zavisi i od vaše rerne, ne postoji univerzalno vreme, zato je najbolje da se orijentišete po boji mesa koja bi trebala da bude zlatno žuta nakon pečenja. 

Imajte u vidu da je belo meso brzo pečeno, pa ne morate preterivati da bi meso bilo sočnije. 

Dakle za nepunih sat vremena bez mnogo muke dobićete savršeno pohovano belo meso. 

Sve što vam je još potrebno jeste pomfrit ili vege pomfrit i neka lepa šopska salata, ako je moguće pronaći zdrave i sveže sastojke za istu. 

Vaš ručak je savršen, a vaša porodica će uživati u nesvakidašnjem pohovanom mesu. 

Evo još jednog strava recepta – Kolač sa jednim jajetom – klik na njega!

belo meso recepti

Belo meso u sosu: Izvanredna kombinacija aroma i ukusa

Mhm, razmišljala sam koji još recept sa belim mesom da vam otkrijem iz moje sveske recepata. Nekako, primetila sam da sve više domaćica voli praktičnost jela sa tortiljom. 

Pa je nekako lako pala odluka za ovaj recept. 

Ovo belo meso u sosu možete upotrebiti za pripremu preukusnog burita, ali i u nekim drugim kombinacijama sa tostom ili slanim palačinkama. 

Mi smo se odlučili za burito. 

Zgužvaj i smaži kako moja deca vole da zovu ovo jelo. 

Začinite priču i saznajte kako da napravite savršene palačinke sa malinama! Klik OVDE!

Za pripremu belog mesa u sosu potrebno vam je:

  • 600 grama belog mesa isečenog na kockice
  • neutralna pavlaka oko 350 ml
  • kisela pavlaka – 2 kašike
  • kari začin
  • so i biber
  • šampinjoni marinirani 3 kašike
  • malo maslinovog ulja

Priprema ovog jela je laka, a pored samog belog mesa u sosu biće vam potrebno i malo zelene salate, kukuruza šećerca iz konzerve, paradajza i pirinča po želji. 

Evo kako da pripremite ukusno belo meso u sosu od pečuraka

Iako u ovo jelo idu šampinjoni, čini mi se da glavnu foru čini kari koji se savršeno uklapa sa belim mesom i razbija onaj dosadni ton koji može da ima belo meso. 

Jednostavno iseckajte belo meso na sitne kockice. 

Zatim ga začinite sa malo soli, bibera i dosta karija. 

Nemojte preterivati sa karijem, ali nemojte ni da ga bude premalo. 

Pored karija malo kurkume u prahu neće škoditi jelu. 

U zagrejan dublji tiganj sipajte malo maslinovog ulja, a zatim kratko propržite belo meso. 

Za nekoliko minuta dodajte šampinjone i malo mladog luka iseckanog sitno i kuvajte još nekih 3, 4 minuta pa sipajte neutralnu pavlaku i kiselu pavlaku i sve zajedno sjedinite i ostavite na tihoj vatri da se krčka barem još 15 ak minuta uz obavezno mešanje. 

Kada je belo meso u sosu od pečuraka gotovo, sklonite sa vatre i zagrejte tortilje. 

U tortilje stavite prvo meso u sosu po sredini, a preko toga i ostale sastojke kao što su:

  • rendani kačkavalj, 
  • kuvani beli pirinač, 
  • marinirani šećerac
  • kolut paradajza 
  • list zelene salate, 
  • malo burger sosa po želji

Za kraj umotajte tortilju u burito i ukrasite sa čeri paradajzom na čačkalici. 

Savršeno, ukusno i lepo za oko. 

Pripremili smo za vas i pileću salatu recept, ali obzirom da smo već preterali sa dužinom ovog teksta i ne želimo da vas smorimo, ostavićemo nju za neki drugi put. 

Zanima nas kako vi pripremate belo meso i da li vam se dopadaju naši recepti. 

Obavezno nam pišite ili ovde ili na društvenim mrežama!

Prijatno!

Voli vas vaša Draga Saveta! 

Leave a Reply Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *