Kolač sa jednim jajetom koji će vas oduševiti
Kolač sa jednim jajetom koji će vas oduševiti!
Da li je zaista moguće napraviti ukusan i moćan kolač sa jednim jajetom?
Naravno da jeste.
I to kakav kolač.
U današnje vreme kada je gotovo sve dostupno i kada možete lako poručiti sve online, pa i najrazličitije slatkiše, ovakvi recepti deluju nestvarno.
Naime, ovo je jedan od onih recepata iz bakine sveske kojeg se svi rado sećamo.
U ukusu ovog kolača uživamo za sve praznike, jer jednostavno kao i čokoladna torta i kolač sa jednim jajetom je deo naše tradicije.
Tradicija i običaji služe da nas podsete ko smo, ko su nam bili preci i gde idemo.
Bez njih ne bi smo mogli graditi budućnost.
Nekada smo se trkale sestra i ja ko će pre da proba kolač sa jednim jajetom i ko će pre da oliže babinu posudu za topljenje čokolade nakon pripreme.
Danas to rade naša deca i to je ono što se ne može kupiti niti ikad prodati.
Kolač sa jednim jajetom recept
Rešila sam da ovaj recept podelim sa vama ne samo radi podsećanja na neko svoje detinjstvo i ljude koji su ga obeležili, već i kao povod za radost u drugim porodicama.
Ne verujem da postoji osoba koja apsolutno ne voli kolače.
Ovo je jedan od onih kolača koji deluju totalno jednostavno, a opet apsolutno savršeno.
Ne treba vam mnogo para da biste ga napravili, niti posebna lista za kupovinu.
Kladim se da većinu ovih sastojaka, ako ne i sve već imate u svom kredencu.
Jedna zanimljiva anegdota o ovom kolaču jeste što svi mislimo da je nastao u ona strašna vremena kada nije bilo ni para, a ni namirnica za kupovinu.
Tada su naše majke i bake morale da pokažu svu svoju kreativnost i domišljatost, što im je zaista bilo na zavidnom nivou.
Baka nikada nije htela da nam kaže kako je nastao ovaj recept, ali mi ga u kući nikad nismo zvali kolač sa jednim jajetom, već sirotani :).
Dođoše i neka srećnija, pa opet malo tužnija vremena, ali sirotani i dan danas ponosno stoje na mom stolu svakog Božića i Uskrsa.
Sirotani zauzimaju posebno mesto u našim srcima, a ne sumnjam da će i vas oduševiti jednom kada ih probate.
U nastavku teksta daću vam detaljan recept za ovaj kolač, ali i predloge za kolače koje možete jeftino napraviti, a kojima nećete moći da odolite.
Brz i jednostavan recept sa jednim jajetom
Kolač sa jednim jajetom ili sirotani prave se prilično jednostavno, ali je potrebno da se držite recepta i saveta koje ćemo vam dati.
Za pripremu kolača sa jednim jajetom potrebno vam je:
- 1 jaje
- 100 gr svinjske masti
- 5 kašika šećera
- 100gr šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- litar mleka i 2 šolje mleka
- 500 do 600 gr brašna + 5 kašika brašna za fil
- 2 kašičice ekstrakta vanile i vanili šećer
- 4 štangle ćokolade
- 100gr čokolade za glazuru
- jedan margarin za kolače
Za pripremu ovog kolača sa jednim jajetom nije vam potrebno mogao vremena ni umeća.
Može ga napraviti i potpuni amater u kuhinji.
Opisaćemo vam detaljno, korak po korak kako da sami napraviti fantastičan kolač sa jednim jajetom.
Priprema kora za kolač sa jednim jajetom
U dublju činiju sipajte oko pola kilograma brašna, 4 kašike šećera i prašak za pecivo. Dodajte jedno jaje i 100 grama masti.
Zatim dodajte dve šolje mleka.
Najbolje bi bilo da koristite šolje za kafu, one manje iz kojih se nekada pila kafa.
Umesite testo.
Možete koristiti varjaču ili umesite testo rukama kako biste osetili koliko vam je brašna potrebno.
Ukoliko testo mesite rukama, najbolje je da ruke prethodno nakvasite kako vam se testo ne bi lepilo za njih.
Podelite pripremljeno testo u tri jednake loptice.
Poleđinu pleha namažite mašću i pospite sa malo brašna.
Razvijte svaku loptu testa u koru preko poleđine pleha.
Testo treba da bude tanko otprilike nekoliko milimetara.
Ako vam testo pređe preko ivica pleha slobodno višak isecite nožem.
Na nekoliko mesta zarežite testo nožem.
Svaku koru pecite u zagrejanoj rerni na nekih 200 stepeni petnaestak minuta dok ne dobije lepu zlatastu boju.
Izvadite koru na tacnu i ostavite da se ohladi.
Postupak ponovite za sve tri kore.
Kore treba da budu hrskave, ali ne i prepečene.
Dok se kore hlade počnite da pripremate fil
Priprema fila za kolač sa jednim jajetom
Odvojite jednu šolju mleka od litre i ostatak sipajte u šerpu na umerenu temperaturu sa 5 kašika šećera.
Pripremite ostavljenu šolju mleka sa 5 kašika brašna i umutite kašikom sve dok se ne razbiju sve grudvice.
Kada se mleko i šećer prokuvaju dodajte umućeno brašno sa mlekom i ukuvajte fil da se zgusne.
Bukvalno vam treba minut do dva da dobijete kompaktnu masu za fil.
Sklonite sa vatre i ostavite fil da se ohladi.
Kada se ohladi dodajte mu margarin koji ste prethodno umutili sa 100 grama prah šećera.
Podelite fil na dva dela.
U jedan deo sipajte rastopljenu čokoladu (4 štangle), a u drugi ekstrakt vanile i kesicu ili dve vanil šećera.
Vaš fil je spreman.
Priprema glazure
Sve što vam je ostalo jeste da nafilujete kore filom i to tako što ćete prvu koru filovati filom sa čokoladom, zatim ide kora pa fil od vanile i ponovo kora.
Odozgo se preliva glazura koju ćete jednostavno pripremiti.
Na umerenoj temperaturi otopite 100 grama čokolade sa kašikom margarina.
Glazuru prelijte preko poslednje kore.
Kolač sa jednim jajetom je pripremljen i sada vam samo preostaje da ga ostavite u frižideru da odstoji i sačeka degustaciju.
Mi uglavnom ovaj kolač pravimo dan pre nego što je planirano da ga poslužimo gostima i porodici.
Svi su uglavnom prezadovoljni ukusom i izgledom ovog kolača sa jednim jajetom.
Naši sirotani, sasvim sigurno će osvojiti vaša srca zauvek.
Nadamo se da će ovaj kolač sa jednim jajetom zauzeti počasno mesto i u vašoj knjizi recepata.
Kreativni kolači sa jednim jajetom: Ideje za dekoraciju i prezentaciju
Crno bela kombinacija ovog kolača sama po sebi je savršeno dekorativna, no za one koji ipak vole malo da se igraju imamo pra ideja za dekoraciju i posluženje.
Najlepše je kada kolač od jednog jajeta služite na čisto belom tanjiru na koji ste prethodno staviti malo topinga od čokolade.
Toping možete sipati u najluđim oblicima, nama je nekako najlepše kada preko celog tanjira topingom napravimo srce i onda kolač stavimo u sredimo.
U zavisnosti od toga šta imate kod kuće možete dekorisati i sam kolač sa jednim jajetom.
Mi recimo volimo da na vrh kolača stavimo ukusnu, svežu, zrelu jagodu ili list sveže nane.
Izgleda tako prefinjeno i moderno, a niko ne mora da zna da je ovaj kolač zapravo jako ekonomičan.
Kolač sa jednim jajetom za specijalne prilike: Recepti za slavljeničke torte i kolače
Što je najbolje od svega, ovaj kolač sa jednim jajetom možete služiti i za rođendane, a ako napravite duplu meru možete dobiti i nesvakidašnju rođendansku tortu.
Sve što je potrebno da uradite jeste da sve napravite duplo, dakle trebaće vam dva jaja :).
Umesto 3 napravite 6 kora i fil mažite istim redom kao i u gore pomenutom receptu.
Podrazumeva se da i meru za fil poduplate.
Što se dekoracije tiče, pored glazure kojom u tom slučaju možete prekriti celu tortu, možete koristiti i šlag i fondan jer je torta prilično čvrsta i sasvim lako će istrpeti teret čak i težih figurica.
Ovo može biti odlična opcija za rođendansku tortu za decu.
Bukvalno koje god figurice vaše dete poželi da stavi na tortu vi možete staviti.
Ovo je definitivno najjeftinija rođendanska torta kojom će se oduševiti i odrasli i deca.
Dekoracija torte šlagom
Predlažemo da koristite šlag krem ili slatku pavlaku za dekoraciju.
Ukoliko ste vešti sa špricem za tortu savršeno jer možete napraviti sve što poželite.
Ipak, ne sekirajte se čak iako niste.
Jednostavno uglačajte šlag spatulom za šlag i pospite ga recimo zlatnim gliterima ili nekim čokoladnim mrvicama.
Čokoladna torta iz bajke je vaša jeftina torta sa jednim jajetom.
Mi smo recimo probali da ovu varijantu torte sa jednim jajetom ukrasimo šlagom po kom smo posuli kokos u zelenoj boji.
Zatim smo stavili pripremljenu dugu i princezu.
Od ukrasa smo koristili i sitna srca i zvezdice u boji i sve je bilo toliko lepo da su mnogi pomislili da je torta kupljena.
Inače već nekoliko godina sami pravimo dečije torte za rođendan i svi se oduševe i izgledom i ukusom.
Što je najvažnije, torte su proverene, domaće i uštedeli smo novca toliko da možemo platiti animatora ili čak još nekoliko kilograma roštilja.
Kolac sa jednim jajetom i dodatkom voća: Recepti za savršenu kombinaciju ukusa
Ono što nam je jedne godine palo napamet jeste da malo eksperimentišemo i naš kolač sa jednim jajetom malo nadogradimo.
Mi smo probali sa jagodama, ali ne sumnjam da bi odlična kombinacija bila i sa malinama, kokosom ili bananom.
Šta god da vi više volite.
Što se jagode i maline jednostanovno preko fila od vanile prelijte pripremljen fil od voća.
Fil od voća priprema se kao i svaki drugi, recimo kao onaj za cheesecake.
Dakle, ako ne znate evo i recepta za preliv od voća.
400 grama crvenog voća skuvati sa 100 grama vode i 4 kašike šećera.
Kada prokuva dodati jedan umućen preliv za torte Dr Oetker.
Ostavite da se prohladi pa sipajte preko cele torte ili preko fila od vanile.
Ako se ipak odlučite za banane ili kokos, jednostavno ih umešajte u hladan vanil fil.
Dobićete savršenu čokoladno voćnu tortu u kojoj uživaju i stariji i deca.
Ovo je jedna od onih rođendanskih torti za koju se uvek traži parče više.
Nadamo se da vam se dopao naš kolač sa jednim jajetom i voleli bismo da nam javite utiske, ako ga isprobate.
Na degustaciju nas slobodno pozovite, rado ćemo sa vama podeliti kolač sa jednim jajetom :).
Ukoliko imate neke svoje zanimljive recepte iz bakine knjige recepata javite nam se mi ćemo ih rado objaviti sa vašim potpisom.
Zasladite malo ove tmurne dane, kolačem od jednog jajeta i uživajte sa svojom porodicom!
Prijatno!
Vaša Draga Saveta!