tajna večera
Lifestyle,  Razno

Leonardo da Vinči – genije i uzor mnogih velikana

Leonardo da Vinči – genije i uzor mnogih velikana

Leonardo da Vinči ima veliki uticaj na mene i slobodno mogu reći da je jedna od osoba iz prošlosti koje smatram genijima. 

Ovaj buntovni dečak postao je legenda iz vremena renesanse, ali se zapravo o njegovom delu ne zna dovoljno. 

Naime, većina zna da je Leonardno da Vinči izvrstan slikar, ali on je zapravo bio mnogo više od toga. 

Mnogi naučnici, umetnici i stvaraoci nakon njegove smrti koristili su njegove ideje i nacrte kako bi napravili kasnije svoja dela danas poznata čovečanstvu. 

Ok, moja opčinjenost njegovim likom i delom možda se mnogima neće dopasti, ali šta da se radi. 

Prvi “dodir” sa Leonardom imala sam u srednjoj školi kada smo ga kao velikog umetnika renesanse pominjali iz Istorije umetnosti

No, kasnije već na studijama njegova ličnost privukla mi je pažnju i tada sam se prvi put upustila u traganje za ostacima Leonarda da Vinčija. 

Iako poznat po slikama Mona Liza i Tajna večera, Leonardo ima mnogo više slojeva ličnosti koje želim da podelim sa vama. 

Osim osnovnih informacija o njegovom životu u ovom tekstu saznaćete i brojne zanimljivosti o njemu. 

Zato nemojte nikako prestajati sa čitanjem. 

Vodimo vas na uzbudljivo putovanje kroz život i delo Leonarda da Vinčija. 

Ko je bio Leonardo da Vinči?

Čuveni slikar rođen je 1452. godine u malom selu Vinci nadomak Firence. 

Njegovi roditelji Sen Piero i Caterina nisu bili venčani i on je jedino dete koje su imali zajedno.

 Ipak, Leonardo je detinjstvo proveo u očevoj kući, jer ga je majka napustila i udala se za drugog čoveka kada je imao samo 5 godina. 

Taj nedostatak majke u ranom detinjstvu oseća se tokom čitavog života i ako malo bolje pogledamo, može se primetiti i u njegovim najpoznatijim delima. 

Možda i najveći utisak na njega i njegovu ljubav prema prirodi i nauci imao je njegov stric koji je učestvovao u njegovom odgajanju. 

Iako nikada nije imao formalno obrazovanje, osim čitanja, pisanja i matematike, Leonardov talenat bio je uočljiv

Njegov otac je podržavao i negovao njegov duh i umetnički talenat te ga je sa već 15 godina života upisao na časove kod poznatog skulptora Andree del Verokia. 

Verokio je skoro čitavu deceniju bio model i uzor mladom Leonardu koji je pored njega savladao mnoge tehnike slikanja i skulpturisanja. 

Verokio je prema nekim izvorima zaista Leonarda zavoleo kao sopstvenog sina i kao takav igrao je veliku ulogu u njegovom odrastanju, ali i umetničkom stvaralaštvu. 

1478.  godine ovaj talentovani umetnik konačno postaje samostalan i započinje svoju slikarsku karijeru u Scopeto manastiru . 

Ipak, Leonardov nemirni duh kao i intelekt vukli su ga na mnogo različitih strana pa se pored slikanja zanimao i za medicinu, inženjerstvo i ratno inženjerstvo. 

Njegova karijera doživljava procvat kada prelazi u Milano i tamo postaje zaštitnik porodice Sforca. 

Za njih je radio mnogo toga od projektovanja novog oružja do čuvenih skulptura i slika. 

Pročitajte i naš tekst Heroji iz Pionirskog parka samo jednim klikom.

Leonardo da Vinči dela

I dan danas Leonardo da Vinci smatra se jednim od najvećih umetnika na svetu ikada. Ono što je svima nama poznato jesu njegova dela koja su danas izložena i na godišnjem nivou prikupljaju mnogo posetilaca na mestima na kojim se nalaze. 

Svakako najčuvenije delo je Mona Lisa, zatim Tajna večera i Vitruvijski čovek. 

Pored toga, svakako su poznata i dela kao što su Bogorodica među stenama i Dama sa hermelinom. 

Zanimljivo je da većina dela koju je započeo nikada nisu završena zbog čega ga mnogi poznati i bogati plemići nisu baš voleli u njegovo vreme. 

Dešavalo se da bi umetnik započeo neko delo i za to primio određeni novac, ali zbog mnoštva drugih ideja koje je želeo da ostvari nije ih i završio. 

Nas je zaintrigiralo kada smo malo duže posmatrali njegova završena dela zašto se čini da sve dame, odnosno svi važni likovi pa i sam Isus na Tajnoj večeri imaju iste odnosno slične crte lice. 

Kao da se radi o istoj osobi. 

Da li je to još jedna Leonardova tajna ili nam se samo čini?

Šta vi mislite o tome?

Njegova naučna dela bila su totalno podcenjena u vreme njegovog života, a neka od njih danas su u posedu najmoćnijih ljudi na svetu. 

Prvi je istraživao anatomiju čoveka, napravio model letelice i mnoge druge izume je prvi izučavao. 

Sigmund Frojd je za njega rekao: “On je bio čovek koji se veoma rano probudio u tami, dok su svi ostali još uvek spavali. “. 

Leonardo da Vinci i Bil Gates

Takođe, interesantna je činjenica da je jedan njegov rukopis, odnosno sveska sa beleškama – CODEX LEICESTER prodata za čak 30,8 miliona dolara i smatra se najskuplje prodatom knjigom svih vremena. 

Verovali ili ne, kupio je lično Bil Gates i od tada se nalazi u njegovom posedu. 

Beleške koje se nalaze unutar sveske su uglavnom o zvezdama, zemlji i mesecu i njihovom međusobnom uticaju. 

U nastavku ćemo kratko izneti nekoliko činjenica o njegovim najpoznatijim umetničkim delima. 

firenca

Tajna večera – misterija o kojoj se i danas priča

Jedna od njegovih najpoznatijih slika, tačnije mural je svakako Tajna Večera koju je Leonardo slikao od 1495.godine sve do 1498. godine kada je završio. 

Veličanstvena slika urađena je na zidu trpezarije Santa Maria della Grazie u Milanu. 

Ono što ovu sliku izdvaja od drugih renesansnih radova svakako je fantastičan prikaz emocija i držanja tela svakog od apostola u momentu kada Isus govori:” Neko od vas će me izdati”

I dan danas, poznati slikari širom sveta pokušavaju da dokuče genijalnost ovog dela.

Ovo je takođe i jedna od malo završenih dela poznatog slikara, koji kada malo dublje uđete u njegov lik nije imao vremena da završi sva dela koja je započeo. 

Iako je živeo prilično dugo i ceo život stvarao, mnoga njegova dela nikada nisu završena. 

Iz ugla jednog amatera, smatram da je njegov mozak, ali i sam duh bio previše kompleksan i brz te nije imao vremena da se zadržava na jednom projektu. 

Ovo je verovatno i njegova najveća “mana”, ako je možemo tako nazvati. 

Jednostavno, Leonardo da Vinči bio je mnogo ispred svog vremena. 

I danas se vode različite spekulacije te postoje i oni koji smatraju da je Leonardo imao neki vid dara i pogled u budućnost kakav tada nije mogao biti shvaćen. 

Verovatno bi ga i danas, kao i mnoge velike umove otpisali kao ludaka sa velikim talentom. 

No, ovakvi umovi svakako i nisu za razumevanje širokih narodnih masa. 

Leonardo da Vinči Mona Lisa

Verovatno najpoznatija slika čuvenog umetnika je Mona Lisa koja se čuva u Luvru. 

Mističan osmeh ove lepotice je sasvim sigurno najveća misterija renesanse. 

Prema nekim izvorima Mona Lisa je žena trgovca svilom, čuvena  Lisa Gherardini del Giocondo, no identitet ove dame nikada nije potvrđen. 

U istorijskom romanu Ja Mona Lisa spominje se da je Lisa Gherardini bila ljubavnica i velika ljubav Đulijana Medičija koji je ubijen na svirep način, a koji je ujedno bio i Leonardov prijatelj. 

Još jedna od mnogo misterija iz Leonardovog života jeste i ta da ova slika iako je naručena od strane supruga gospođe Lise, nikada nije istom predata. 

O tome ko je lepotica sa slike vekovima se pričaju priče. 

Neki smatraju da je na slici umetnikova majka čiji je nedostatak u njegovom životu imao veliki uticaj. 

Zatim, govorilo se da su na slici Princeza Izabela od Napulja, nepoznata kurtizana, kao i mnoge druge. 

Pravu istinu o tome ko se krija ispred čuvenog Ponto Vecio u Firenci nikada nećemo saznati. 

Neki čak smatraju da je Mona Lisa zapravo autoportret umetnika, ali nijedna od ovih teorija nije potkrepljena čvrstim dokazima. 

Ono što se zna jeste da je ovo bilo omiljeno delo Leonarda da Vinčija jer ga je nosio svuda sa sobom sve do svoje smrti.

Zbog toga se pretpostavlja da je na slici osoba njemu veoma draga. 

Kao što je rekao Leonardo, strah nas štiti- zato nemojte propustiti tekst: Zašto je anksioznost moja najbolja drugarica!

Mona Lisa

Leonardo da Vinči genije ispred svog vremena – top 5 zanimljivih činjenica

Kada bih želela da vam pričam o Leonardu, sasvim sigurno mi ni nekoliko knjiga ne bi bilo dovoljno. 

Ipak, svesna sam da nisu baš svi kao i ja obožavaoci njegovog dela i postojanja, pa sam odlučila da vas upoznam sa nekoliko interesantnih činjenica iz njegovog života. 

1.Leonardo je pisao sa desna na levo

Neki podaci iz tog vremena govore nam da je Leonardo bio levoruk, ali ono što nam njegovi spisi govore je da je većina rukopisa bila sa desna na levo. 

Obzirom da se radi o velikom geniju kome je istraživanje novih stvari bila najveća strast, smatramo da je ovo pisanje naopačke bio samo još jedan od izazova koje je savladao. 

Postoje razne priče da je Leonardo da Vinči bio svestan da u svom vremenu neće biti prepoznat, te je ostavio šifrovane poruke za nas u budućnosti. 

Neke beleške nemoguće je pročitati osim ako svesku ne čitate preko ogledala. 

Zašto je to tako, sa sigurnošću ne možemo tvrditi. 

Kao i mnogo drugih stvari iz njegovog života i ovo će ostati misterija. 

2. Bio je optužen za sodomiju

Sodomija je tada bila opasna stvar i bila je kažnajvana čak  i smrću. 

1476. godine Leonarda su zajedno sa još tri mlada momka optužili za sodomiju. Nije tajna da se Leonardo često družio sa onima koji su bili izgnani iz društva, kao što nije tajna ni da je uvek bio svojeglav i nepokoran bilo kojoj vlasti. 

Smatram da su u nekom momentu njegovo buntovničko ponašanje i slobodarski duh bili pretnja po određene plemiće. Te je iz tog razloga nepravedno optužen. 

Zbog nedostatka dokaza on je i oslobođen ovih optužbi, a ono što mi znamo jeste da je leonardo bio posebno privlačan ženskoj populaciji, ali on jednostavno nije imao prostora za vezivanje. 

3. Od Medičija do Sforca

Zvanični podaci o njegovom životu uglavnom izostavljaju činjenicu da je pre nego što je otišao u Milano kod čuvene porodice Sforca, Leonardo bio odan porodici Mediči. 

Medičijevi, a naročito Lorenco de Mediči bio je veliki mecena umetnosti. 

Gotovo da nema velikog umetnika tog vremena koji nije odradio nešto u njegovu čast i za njegov novac. 

U nezvaničnim izvorima i raznim knjigama beletrističkog ranga pominje se neizreciva ljubav koju je Lorenco gajio prema Leonardu. 

On je prepoznao njegov talenat, ali je još bolje poznavao njegovu ličnost i nestabilan duh, te ga očinskim savetima poveo u procvat. 

Morate razumeti vreme u kome je živeo Leonardo da Vinči. 

To je bilo mračno doba srednjeg veka koji je pojavom renesanse počeo da se budi. Za Leonarda se smatra da je bio prvi i najveći renesansni čovek – renesans na francuskom znači buđenje. 

Tada su se plemićke porodice koje su vladale gradovima- državama svoju moć i bogatstvo iskazivali veličinom i lepotom palata. Ali i brojem i lepotom umetničkih dela u njima. 

Zbog toga su umetnici tog doba poput Leonarda i Mikelanđela često menjali svoje poslodavce – mecene. 

4. Njegov grob i dalje nije pronađen

Kada je njihov talenat prepoznat, svi su se otimali za njih. 

Tako je Leonardo od Medičija, Sforca stigao i do francuskog dvora gde je i skončao svoj život u 67 godini u Ambroisu u Francuskoj. 

Nažalost, zna se samo da je sahranjen u blizini dvorca u crkvi Svetog Florentina. 

No kasnije njegov grob je uništen kao i drugi grobovi te se navodno i danas ne zna gde se nalaze njegovi zemni ostaci. 

Malo je verovatno da su plemići tog vremena zaista dozvolili da se kosti ovako velikog genija izgube, no ipak nama nije poznato gde su. 

5. Ljubav prema anatomiji

Ono što se ističe kao zanimljivost iz života Leonarda da Vinčija jeste da je obožavao anatomiju te je prvi radio obdukcije. 

Više puta krišom je uzimao tela mrtvih ljudi koji nisu imali proodice kako bi seciranjem izučavao anatomiju. 

Anatomija čoveka definitivno je prvi put prikazana u njegovim skicama na uverljiv i istinit način kakav do tada nije viđen. 

Zanimao se za prirodu i lečenje, te se može smatrati i ocem medicine kakvu danas poznajemo. 

Takođe, njegova kasnija dela, crteži i skulpture zaista na impozantan način prikazuju anatomiju čoveka, ali i životinja. 

Smatra se da bi njegovo najpoznatije delo bio konjanik – statua koju je nekoliko godina pravio u dvorcu Sforca u Milanu, a koja je nažalost kasnije uništena dolaskom Francuza. 

Leonardo da Vinči izumi

Osim anatomije, medicine i nauke uopšte, ovaj svestrani umetnik zanimao se i za inženjerstvo. 

Kada malo bolje pogledamo sam tok njegovog života postavlje se pitanje da li je Leonardo bio umetnik ili genije? 

Može se uočiti da je umetnička dela radio kako bi sakupio novac plemića.

Da bi kasnije tim novcem mogao da proučava i dizajnira brojne naprave i izume iz njegovih beleški. 

On je sasvim sigurno prvi smislio letelicu, bicikl, mnoge vojne instrumente, ali i muzičke instrumente. 

Bio je veliki poštovalac i poznavalac muzike, a instrument koji je sam dizajnirao nije doživeo da i sprovede u delo

No, to je učinjeno mnogo kasnije prema njegovim skicama napravljen je instrument sličan violi početkom 2000. godina. 

 Dakle, ovakav um verovatno ni danas ne bi bio obe ručke prihvaćen, jer pre svega njegovu veličinu nismo u stanju da razumemo. 

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinči citati

  • “Suze dolaze iz srca, a ne iz mozga”
  • “Jednostavnost je ultimativna sofisticiranost”
  • “Istina je jedina ćerka vremena”
  • “Onaj koji najviše ima najviše se plaši gubitka”
  • “Tamo gde je galama, tu nema pravog znanja”
  • “Kao što hrabrost ugrožava život, strah ga štiti”
  • “Priroda je izvor svakog istinskog znanja. Ona ima svoju logiku, svoje zakone, ona nema efekta bez razloga niti izuma bez potrebe.”
  • “Najplemenitije zadovoljstvo je radost razumevanja”

Saznajte kako pronaći srodnu dušu, ako baš i niste genije poput Leonarda, jer će vam trebati 🙂

Nadam se da vas nisam previše smorila svojom opčinjenošću ovim čovekom. 

Leonardo da Vinči je definitivno neko koga jako cenim i čijem se delu divim. Ima on još toliko mnogo slojeva koje tek treba odviti.

Plašim se da čak ni ja neću doživeti da se sve njegove tajne otkriju i ugledaju svetlost dana. 

Možda baš tako i treba da bude. 

Imajte na umu da je ovaj čovek bio pun znanja i lepote, ali nikada nije zanemarivao duhovnost niti se nje odricao. 

Imate finu seriju Da Vinčijevi demoni, kao i mnoge knjige koje govore o njegovom životu i njegovoj ličnosti, pa ako vas zanima ova tema, definitivno ih potražite. 

Do nekog novog puta, voli vas vaša Draga Saveta. 

Leave a Reply Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *