mafini
Hrana

Mafini za svaku priliku brzo i lako

Mafini za svaku priliku

Mafini za svaku priliku i svakog izbirljivca. 

Ima li koga da ne voli mafine? 

Ne verujem!

Neka vas miris sveže pečenih mafina prenese u svet slatkih zadovoljstava! 

Ovo nije samo još jedan tekst o standardnim receptima. 

Ovde ćete otkriti čaroliju koja se krije u svakom zalogaju mafina.

Zamislite mafine koji su poput malih umetničkih dela – sa savršeno izbalansiranim ukusima koji će vas ostaviti bez daha. 

Deca ih obožavaju, a ni odrasli ih ne zaobilaze. 

Jednostavni su za pripremu i odlično dopunjuju svaku trpezu. 

Naša strast za mafinima nas je navela da istražimo nove horizonte, eksperimentišemo sa nekonvencionalnim sastojcima i stvorimo neodoljive kombinacije koje će vas iznenaditi i oduševiti.

U našem svetu mafina, voće se pretvara u sočne eksplozije ukusa. 

Čokolada postaje očaravajuća zavodnica.

Začini obavijaju prostoriju toplinom, a dodaci poput orašastih plodova ili suvog voća donose savršenu harmoniju ukusa. 

Uzbuđeni smo da podelimo sa vama naše najnovije kreacije, tajne trikove koji čine razliku i inspiraciju koju smo pronašli u svakom trenutku stvaranja.

Mafini su mnogo više od običnog kolača. 

To su slatki zagrljaji koji donose osmeh na lica svih koji ih probaju. 

Bilo da ih pripremate za porodično okupljanje, da iznenadite svoje prijatelje ili jednostavno uživate u mirnom trenutku sami sa sobom, naši mafini će vas prevesti na neki drugi nivo zadovoljstva.

Dakle, zaboravite sve što ste mislili da znate o mafinima i pripremite se da istražite nove ukuse, da se upustite u avanturu koju pružaju ove male poslastice. 

Šta su nedoljive mini tortice?

Mafini su mnogo više od samih sastojaka i metoda pripreme. 

Oni su priča o ljubavi prema hrani i deljenju radosti sa voljenim osobama.

Kada zagrizete savršeno pečeni mafin, otkrivate ne samo ukusnu kombinaciju sastojaka, već i deo duše koji je uložen u njegovu pripremu.

Ne zaboravite da je uvek ljubav sa kojom nešto stvarate zapravo taj glavni tajni sastojak koji čini razliku. 

Nudimo vam raznolike recepte koji će zadovoljiti sve vaše želje i ukuse. 

Bez obzira da li ste ljubitelj klasičnih čokoladnih mafina, voćnih kombinacija ili želite da istražite nove trendove u svetu slatkiša, mi imamo sve što vam treba.

Delimo sa vama korisne savete o odabiru pravih sastojaka, tehnike mešenja i pečenja, kao i ideje za dekoraciju koja će vaše mafine pretvoriti u prava mala remek-dela.

Priprema mafina može biti i zabavna aktivnost za celu porodicu. 

Uključite svoje najmlađe u čarobni svet pečenja i stvarajte uspomene dok zajedno pravite mafine. 

Dakle, pripremite svoje pećnice i pustite mašti na volju. 

čokoladni mafini

Mafini sa čokoladom: Neodoljivi spoj sočnosti i čokoladne magije

Da li su i vama mafini sa cokoladom omiljeni?

 Mi ih prosto obožavamo i pravimo ih često. 

Moram vam priznati da iako dobijete dosta mafina od jedne ture, nama se pojedu za samo nekoliko sati. 

Deca cupkaju pored da mafini sa čokoladom izađu iz rerne i odmah navale. 

Ni mi odrasli nismo mnogo strpljiviji, a za Đoleta (pomeranski špic) da ne pričamo. 

On samo maše repom i oblizuje se kad oseti miris mafina iz rerne. 

Pošto nisam baš neki obožavatelj torti, osim čokoladne torte koju nikada ne izbegavam, slabo ih jedem. 

Jedne godine sam za svoj rođendan pravila baš mafine sa čokoladom i malinom umesto torte. 

Moj rođendan – moja pravila!

No, da se vratimo na mafine i ne dužimo više. 

Obzirom da su većini omiljeni upravo mafini sa čokoladom, daćemo vam nekoliko recepata za savršene čokoladne mafine. 

Čokoladna torta koja ne izlazi iz mode – saznajte više klikom na link!

Mafini recept – neodoljivo čokoladni mafini

Počinjemo sa jednim klasičnim receptom koji čak i amateri u kuhinji mogu sami da naprave. 

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 2 dl mleka
  • 14 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa 
  • 1 prašak za pecivo
  • kisela pavlaka od 200 ml
  • 90 grama margarina
  • 120 grama čokolade

Obzirom da se mafini prave baš lako samo ukratko ćemo vam opisati proces pripreme. 

Najpre umutite mikserom jaja i šećer, pa dodajte mleko, otopljen margarin, pavlaku. 

Smanjite mikser na manju brzinu i sipajte polako prašak za pecivo, brašno i kakao.

120 grama crne čokolade za kuvanje iseckajte na krupnije komade. 

Varjačom umešajte čokoladu u mafine lagano. 

U kalupe za mafine stavite i pripremljene korpice, a rernu uključite na 200 stepeni da se ugreje. 

Sipajte smesu za mafine u korpice, odnosno čašice. 

Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite mafine svega 20 minuta. 

Da biste proverili da li su dovoljno pečeni mafini, čačkalicom ili viljuškom  ubodite mafin u sredinu. 

Ukoliko se ništa nije zalepilo na čačkalicu, mafini su gotovi. 

Miris je neodoljiv. 

Do koje visine se sipaju mafini u kalup?

Ovo je jedna od najčešćih nedoumica domaćicama koje prvi put prave mafine. 

Naime, ni ja u početku nisam uspela da pogodim koliko treba da napunim čašice za mafini da bi mi ispali savršeni. 

Pa otkrivamo vam i ovu tajnu. 

Smesu za mafine uvek sipajte tako da popunite njome ⅔ čašice! 

Ostatak će nadoći i mafini će biti savršenog oblika kao da ste ih sada doneli iz poslastičarnice. 

Mafini sa čokoladom recept na šolje

Evo još jednog recepta za neodoljive mafine sa čokoladom. 

Kao i prethodni ni ovaj nije komplikovan, a obavezno budite uz nas, jer smo vam pripremili nešto magično za kraj. 

Savršeni čokoladni sufle!!!

No, za pripremu ovih mafina potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 1,5 šolja šećera
  • jedan prašak za pecivo
  • jedna kašika ekstrakta vanile
  • pola kašičice soli
  • 2,5 šolje brašna

Potrebno je da najpre umutite jaja i šećer. 

Kada masa postane gusta dodajte mleko, vanilu, pa polako dodakte so, brašno i prašak za pecivo. 

Umućenu smesu za mafine sipajte u korpice i na kraju u svaku korpicu ubacite po kockicu vaše omiljene čokolade. 

Vodite računa da korpice punite do polovine, a zatim kada dodate kockicu čokolade vaši mafini treba da budu do ⅔ korpice. 

Pečete mafine u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni nekih 15 do 20 minuta. 

Jedna važna stvar kada pravite mafine sa čokoladom i merom na šoljice, nije važno koje šolje ćete koristiti, ali je važno da istu šolju koristite kao meru za sve sastojke!

Probajte kolač sa jednim jajetom po našem receptu koji ćete saznati OVDE!

Čokoladne mini tortice sa kremom recept

Ovo je jedan specijalni recept za sve one koji vole kremaste mafine. 

Dakle, ovi mafini sa čokoladom pune se čokoladnim kremom i idealni su za dečije rođendane i druge proslave. 

Da biste ih napravili potrebno vam je za testo:

  • 1,5 šolja brašna
  • ⅓ šolje kakaa
  • prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • šolja šećera
  • ½ šolje ulja
  • šolja mleka
  • ekstrakt vanile 
  • ½ kašike sirćeta

Kao što možete da vidite, ovaj recept za mafine je bez jaja. 

Umutite prvo sve vlažne sastojke pa im polako dodajte suve. 

Lako se pravi i važno je samo da vam se ne naprave grudvice, a ako se i to desi, ne paničite!

Jednostavno mikserom umutite testo. 

Mafine sipate u korpice i pečete na 180 stepeni 15 ak minuta. 

Dok se mafini peku, pripremite čokoladni fil za mafine. 

Ugrejte 120 grama čokolade za kuvanje sa 3 kašike putera, pola kašike ektrakta vanile, 2 kašike šećera u prahu i 5 kašika toplog mleka. 

Ostavite fil malo sa strane da se prohladi. 

Kada su mafini pečeni i prohlađeni kao i fil, špricem za šlag napunite mafine filom. 

Mafini će biti neverovatno sočni i ukusni. 

čokoladni mafini sa malinama

Čokoladni mafini sa malinama

Ne postoji bolja kombinacija za sve sladokusce od nedoljivog ukusa čokolade sa osvežavajućom malinom. 

Ovo su definitivno mafini broj jedan u našem domu i najčešće baš njih pravimo. 

Idealni su za leto, ali i sve prilike. 

Da ne dužimo i ovi mafini se prave veoma lako uz samo malo strpljenja. 

Možete koristiti sveže i zaleđene maline, svejedno je. 

Potrebno vam je:

  • 2 jaja
  • jedna šolja šećera
  • pola šolje ulja
  • malo soli
  • prašak za pecivo
  • šolja mleka
  • 200 grama čokolade
  • maline

Dakle, najpre umutite jaja sa šećerom dok se ne napravi gusta penasta masa. 

Zatim dodajete prvo mleko i ulje, a zatim so, brašno i prašak za pecivo. 

Rastopite 100 grama čokolade za kuvanje i dodajte u pripremljenu masu. 

Preostalih 100 grama čokolade iseckajte i dodajte polako u masu mešajući varjačom. 

Testo sipajte u pripremljene korpice za mafine tako da popunite polovinu korpice, a zati dodajte i po nekoliko malina. 

Ukoliko su maline sitne dodajte 5,6 malina, a ako su krupne samo 2-3 maline. 

Pecite mafine na temperaturi od 180 stepeni nekih dvadesetak minuta i uživajte u čarobnom ukusu mafina sa malinom i čokoladom. 

Ukoliko volite maline, probajte i palačinke sa malinama po našem receptu!

Slani mafini za sve prilike

Za sve one koji mafine vole i u slanoj varijenti ili iz nekog razloga ne smeju jesti slatke, pripremili smo odlične recepte za slane mafine. 

Ovim slanim mafinima nećete moći da odolite, a idealni su za slave i druge proslave. 

Odlično se uklapaju sa kremovima i raznim salatama. 

Ne bojte se, nisu teški za pripremu. 

Slani mafini sa pica nadevom

Dakle ovi neodoljivi mali drugari postaće omiljeni gosti na vašoj trpezi u to ne sumnjamo. 

Za prirpremu slanih mafina potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 100 ml ulja
  • čaša jogurta
  • 150 grama brašna 
  • 50 grama kukuruznog brašna
  • prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • kašičica origana
  • 100-150 grama kačkavalja
  • 150 grama šunke ili pečenice po izboru
  • susam

Najpre umutite jaja pa dodajte mleko i ulje. 

Kada to sjedinite dodajte polako i ostale sastojke redom sve do susama. 

Sipajte pripremljenu smesu za slane mafine u korpice i preko pospite susamom i kimom šta god više volite. 

Pecite mafine na 180 stepeni nekih dvadesetak minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju. 

Punite korpice smesom za mafine do ⅔ korpice. 

Uživajte u mirisu i ukusu ovih čarobnih pica mafina.

Poželji, mafine možete ukrasiti sa malo kečapa ili svežim čeri paradajzom. 

Posni slani mafini

Za sve one koji često poste spremili smo i neverovatan recept za slane posne mafine koji su zaista meki i sveži nekoliko dana. 

Odlična su opcija za posne dane i posne slave. 

Za pripremu ovih posnih mafina potrebno vam je:

  •  150 grama brašna
  • 300 grama kukuruznog brašna
  • 4 decilitra kisele vode
  • kašičica soli
  • 3 kašike ajvara
  • kašika semenki suncokreta
  • susam
  • prašak za pecivo 

Pomešajte prvo mokre pa dodajte suve sastojke i dobro izmešajte. 

Umutite smesu za mafine, sipajte u korpice za mafine i pospite susamom odozgo. 

Što se tiče semenki suncokreta mi obično njih stavljamo odozgo sa susamom, ili ako pravimo posne mafine bez ajvara onda dodamo semenke suncokreta u testo. 

Videćete i sami savršen je ukus ovih malih mafina. 

Sipate mafine do ⅔ korpice i pečete kao i sve ostale mafine na 180 stepeni nekih 15 do 20 minuta. 

Imajte u vidu da su ovi mafini najlepši kad su topli, ali ni sutradan nisu loši i mogu biti savršen izbor za doručak ili meze kada su posne slave u pitanju. 

slani mafini

Bonus recept za sufle sa čokoladom!

Kao što smo vam već obećali, za sam kraj pripremili smo vam jedan zaista neodoljiv recept za čokoladni sufle kome jednostavno ne možete odoleti. 

Za pripremu ovog neverovatnog dezerta koji obara sa nogu čak i one najizbirljivije potrebno vam je:

  • 4 jaja
  • 160 grama šećera
  • 120 grama brašna
  • 250 grama margarina
  • 220 grama čokolade za kuvanje

Vodite računa da budete što precizniji u merenju sastojaka za čokoladni sufle, jer od toga može zavisiti i rezultat. 

Margarin i čokoladu najpre otopiti. 

Zatim izmutite jaja sa šećerom, a kad je umućeno postepeno dodajte brašno i smanjite brzinu miksera. 

Pomešajte nežno pripremljenu smesu sa otopljenom čokoladom. 

Sipajte u kalupe ili korpice za mafine i pecite isključivo na 250 stepeni, tačno 7 minuta. 

Da biste dobili savršeni sufle kao u restoranu, veoma je važno da se do tančina pridržavate recepta. 

Znači 7 minuta i ni sekund više. 

Kada sam prvi put pravila ovaj sufle gotovo da nisam disala tih 7 minuta :). 

Služite vruć sufle sa kuglom sladoleda od vanile i uživajte u ukusu i teksturi koja neodoljivo prija vašim nepcima. 

Prijatno!

Za kraj daćemo vam nekoliko predloga kako da dekorišete svoje mafine. 

Najbolje je da u te svrhe koristite šlag u spreju jer je dosta čvršći od običnog i mnogo je lakši za rukovanje. 

Mrvice u boji, čokoladne kapljice, pa čak i jestivi gliteri za male princeze, sve je dozvoljeno. 

Dovoljno je samo da pustite mašti na volju i sigurni smo da više nikada nećete kupovati mafine, već ćete ih rado pripremati sami kod kuće. 

Ukoliko i vi imate neki savršen recept za mafine, slobodno nam pošaljite i obavezno nam se javite kada probate neki od naših recepata. 

Bon appetit!

Voli vas vaša Draga Saveta!

Leave a Reply Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *