Najlepša čokoladna torta koju ćete ikad probati!
Najlepša čokoladna torta sa malinama koju ćete ikad probati!
Dugo smo razmišljali koji je to recept adekvatan za početak naše priče. Bez sumnje to je čokoladna torta sa malinama kojoj niko ne može da odoli.
U našoj porodici pravimo je za svaki važniji događaj i prosto nestane u roku od nekoliko sati.
Verovatno ste do sada već isprobali mnogo čokoladnih torti koje su manje ili više zauzele neko posebno mesto u vašem srcu.
Ova čokoladna torta, po nama je najlepša čokoladna torta ikada.
Možda i jer nas sentimentalne vrednosti vežu za nju.
Zato što je deo naše porodične tradicije prenošenje recepta za ovu tortu, poželeli smo da je ipak podelimo i sa ostatkom svetom.
I ovaj trenutak čini nam se idealnim.
Na taj način, recept neće biti izgubljen i još mnogo porodica moći će da uživa u ukusu čokoladne torte moje bake.
Baka, nažalost više nije sa nama, ali sam sasvim sigurna da bi i ona volela da još mnogo čupave i musave dečice uživa u njenoj torti nedeljom popodne.
Dakle ovo nije obična čokoladna torta.
Ovo je torta puna ljubavi i nežnosti, a ako ste od onih koji svakom receptu vole da dodaju i lični pečat još bolje.
Pored recepta, u nastavku teksta daćemo vam i detaljne instrukcije kako da napravite čarobnu čokoladnu tortu, ali i ideje kako da je ukrasite.
Odmah da vas upozorimo, ovo nije jedna od onih torti koje se prave na brzinu, ali je sasvim sigurno vredna vašeg truda i vremena.
Za sve sladokusce koji se tope na samu pomisao na kremastu čokoladnu fantaziju ovo će biti jedan od omiljenih recepata.
Daćemo vam instrukcije za dve varijante ove torte.
Jednu sa orasima (old school) i drugu sa kokosom, za one koji preferiraju ovu kombinaciju.
Takođe, daćemo vam i predloge sa čime biste još mogli da kombinujete ovu tortu, ali i kako da je ukrasite na najlepši mogući način koji mi znamo.
Cilj ovog teksta nam je da i vama ova čokoladna torta postane deo knjige recepata za najlepše slatkiše u porodici.
Najlepša čokoladna torta recept
Najpre ćemo napraviti spisak sastojaka koji su vam potrebni za pripremu čokoladne torte po bakinom receptu.
Obzirom da u mojoj svesci sa receptima koje sam nasledila nema preciznih detalja, jer “otprilike” je bila omiljena reč moje bake, ja sam pokušala da vam izvučem detaljno spisak namirnica koje će vam biti neophodne.
Pa da počnemo.
Kremasta čokoladna torta sa lešnicima
Za pripremu čokoladne torte potrebno vam je:
- 15 jaja
- 30 kašike šećera
- 350 gr mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
- 150 grama čokolade za kuvanje
- jedan margarin
- kašika vode
- kašika sirćeta
- malo mlevenih oraha za dekoraciju
Najpre treba napraviti 6 kora od belanaca.
E sad, odmah da vas upozorim, kore treba da budu jako tanke.
Za prvi put možda je bolje da se potrudite da od pripremljene mase za kore napravite 5 jednakih korica.
Kore se peku na poleđini okruglog kalupa za torte standardne veličine.
Priprema kore za čokoladnu tortu
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 350 grama mlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
- malo margarina za podmazivanje
Najpre odvojite žumanca od belanca.
Za koru će vam biti potrebna samo belanca.
Mutite ih sa 15 kašika šećera.
Ukoliko volite malo slađe torte nije greška, ako dodate još koju kašiku šećera, ali ne preterujte jer je ova čokoladna torta dosta jaka.
Kada umutite belanca u čvrst sneg, smanjite jačinu miksera i dodajte najpre kašiku sirćeta, a potom i 350 grama oraha i tri kašike brašna.
Kada dodajete brašno ne morate mutiti mikserom, već blago promutite varjačom da vam masa ne bi “pala” i postala mekana.
Pre nego što počnete sa pripremom kore za čokoladnu tortu sa orasima, zagrejte pećnicu na 200 C.
Pokušajte da pripremljenu masu za kore, podelite na 6 delova, kako biste imali za 6 korica.
Ukoliko vam deluje nemoguće, polako.
Nije greška i ako bude manje kora.
Pipremljeni okrugli kalup za torte okrenite naopačke.
Mislimo na kalup bez onog prstena, njega slobodno skinite, ne treba vam.
Premažite spoljnu stranu kalupa margarinom i pospite sa malo brašna, a onda pažljivo uz pomoć spatule nanesite u tankom sloju masu za koru koju ste pripremili.
Ubacite koru u zagrejanu pećnicu i smanjite temperaturu na 180 C.
Vodite računa da kora treba da se suši, ne da se peče.
Kada primetite da dobija zlatastu boju odozgo izvadite je i pažljivo prebacite na papir za pečenje.
Dok se kore peku, obavezno ostatak mase za kore držite u frižideru.
Ponavljajte postupak za svih 6 korica.
Najbolja čokoladna torta ikad – fil
Dok se korice polako peku, možete početi sa pripremom fila.
Za njega vam je potrebno:
- 15 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 150 grama čokolade
- kašika brašna
- kašika vode
- margarin
Prvo što treba da uradite jeste da dobro umutite žumanca sa šećerom.
Otkriću vam jednu tajnu – što bolje umutite žumanca i šećer, manje ćete vremena morati da kuvate fil na pari, što je sjajno.
Ovo je još jedna tajna moje iskusne bake poznate po neodoljivim starinskim slatkišima.
Dakle, kada dobro umutite žumanca sa šećerom vreme je za kuvanje fila na pari.
Ukoliko imate posudu za kuvanje na pari super, ako ne jednostavno stavite veću šerpu na ringlu sa malo vode i preko nje manju šerpu sa umućenim jajima.
Sa strane umutite kašiku vode i kašiku brašna i kada se fil zagreje sipajte u njega uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice.
Da ne biste rizikovali stvaranje grudvica, možda je bolja opcija da dodate kašiku brašna i vode dok mutite žumanca i šećer i onda sve zajedno samo skuvate na pari.
Kuvajte fil nekoliko minuta nakon što provri, dok ne dobije onu glatku strukturu i zgusne se dovoljno.
E sad ne znam kako bi vam lakše to opisala, jer u ovom slučaju i ja koristim onaj “otprilike” izraz.
Važno je da znate da nakon što provri morate mešati non stop i jako brzo će fil dobiti onu kremastu i glatku strukturu.
Tada ga pomerate sa vatre i dodajete u vruć fil 150 grama crne čokolade uz neprekidno mešanje sve dok se čokolada ne otopi.
Najbolja čokoladna torta dobila je ovaj epitet zbog tog spoja apsolutno čokoladnog fila i laganih belih korica.
Ostavite fil sa strane da se ohladi uz povremeno mešanje, da se ne uhvati korica.
Umutite penasto margarin u nekoj drugoj posudi, po mogućnosti dubokoj.
Kada se fil dovoljno prohladi dodajte mu umućen margarin .
Čokoladna torta finiš
Na kraju vam je preostalo samo da spojite ove dve fenomenalno ukusne stvari i dobili ste najbolju čokoladnu tortu ikada.
Dakle, svaku koricu premazujte slojem čokoladnog fila koji ste pripremili.
I poslednja kora treba da se u tankom sloju premaže filom.
Čokoladna torta – Dekoracija
U zavisnosti od toga za šta vam je potrebna čokoladna torta zavisi i kako ćete je ukrasiti.
Prilično je čvrsta tako da može da istrpi bilo koji dekorativni finiš.
Mi to radimo na onaj klasični starinski način, i tako nam je možda i najlepše.
Jednostavno je na kraju premažemo sa svih strana ostatkom čokoladnog fila i svuda pospemo mlevenim orasima.
Savršeno, jednostavno, elegantno i preukusno.
Vaša najbolja čokoladna torta je gotova.
Za njenu pripremu potrebno vam je celo popodne, ali ukus i taj neodoljivi osećaj čokolade pod nepcima isplatiće vam se.
Pogledajte recept za savršen kolač sa jednim jajetom na linku Kolač sa jednim jajetom koji će vas oduševiti
Čokoladna torta sa kokosom
Ovo je malo modernija varijanta već pomenute čokoladne torte, a način pripreme je gotovo isti.
Jedina razlika je što vam je umesto 6 kora potrebno 4 i broj jaja koje ćete koristiti je 12.
Umesto oraha koristićete kokos i to je u suštini sva mudrolija.
Znači za pripremu ove kremaste čokoladne torte potrebno vam je:
- 12 jaja
- 250 grama šećera
- 12 kašika šećera za fil
- jedan margarin
- 100 grama čokolade
- 300 grama kokosa
- kašika vode
- kašika sirćeta
- 4 kašike brašna
Kore se pripremaju na identičan način kao i kod čokoladne torte sa orasima.
12 belanaca umutite sa 250 grama šećera.
Kada belanca postanu čvrsta dodajte kašiku sirćeta i umutite mikserom.
Potom dodajte i 3 kašike brašna i 300 grama kokosa lagano muteći varjačom.
Kore pečete na isti način kao i kod verzije sa orasima.
Fil se takođe prirpema isto.
Dekoracija može biti drugačija i to tako što ćete umesto oraha koristiti kokos.
Baš smo kreativni, zar ne?
Šalu na stranu, ukus ove čokoladne torte je fantastičan, tako da joj dekoracija nije ni potrebna.
Čokoladna torta sa malinama
E sad, kao što smo i obećali, idemo na razne varijante kojima možete razbiti jačinu ove torte i dodati joj na visinu.
Iako ima 6 kora i dosta fila nije preterano visoka.
Sve se nekako lepo složi te ne deluje previše visoko.
Nama je omiljena varijacija ove čokoladne torte sa malinama.
Maline su prosto nezaobilazni momenat, ako bakinu čokoladnu tortu pravimo tokom leta.
Njih možete jednostavno dodati ovom receptu tako što ćete između svake druge kore preko fila dodati malo svežih malina.
Jako je važno da vodite računa da maline ne budu gnjecave i da ih dobro ocedite posle pranja.
Najbolje je da ih nežno prebrišete ubrusom.
Naravno, maline us savršen izbor i za dekoraciju, a pored njih možete korstiti i malo čokoladnih mrvica, oraha, kokosa ili šta god vi poželite.
Dopada vam se naša čokoladna torta? Palačinke sa malinama će vas oduševiti!
Čokoladna torta sa malinama – druga opcija
Druga opcija za obogaćivanje najbolje čokoladne torte malinama jeste da pripremite fil od malina, tako što ćete ih skuvati sa šećerom i pudingom od maline.
Pored pudinga od maline koji nije lako naći, kao zamenu možete koristiti i želatin ili gustin.
Važno je samo da napravite nešto slično džemu od svežih ili zamrznutih malina.
Dovoljno vam je 300 grama malina i 250 grama šećera da prokuvate, a onda dodate i dva pudinga od maline ili malo gustina.
Ovaj fil od maline mažite preko čokoladnog fila.
Ne morate čak ni preko svake kore, dovoljno je preko svake druge i dobićete ono što mnogi zovu – čokoladna torta fantazija.
Čokoladna torta fantazija
Ovo definitivno nije brza čokoladna torta, ali je sasvim sigurno jedna od najboljih koje ćete ikada probati.
Mi smo kao što smo vam već rekli, emotivno vezani za nju, ali verujte nam nema tog gosta koji se nije oduševio njome.
Tačno je da je jaka torta i da neumoljivo podseća na reform tortu, neki je čak i tako zovu.
U našem kuvaru ona se zove bakina najbolja čokoladna torta i tako će uvek ostati.
Voleli bismo da je i vi isprobate, za početak makar u osnovnoj verziji –
čokoladna torta sa orasima, a kasnije ako vam se dopadne i u drugim.
Možda uspete da dodate i neke svoje finese.
Ako se to dogodi i poželite da svoj recept podelite sa nama obavezno nam pišite.
Takođe, ako i vi imate neki svoj porodični recept za čokoladnu tortu i želite da ga podelite sa nama pišite nam na mail, a mi ćemo rado napisati neki tekst i o njoj.
Cilj naših tekstova jeste međusobna saradnja sa našim čitaocima i razmena ideja, znanja i veština.
Zato nemojte se ustručavati, slobodno nam pišite, rado ćemo vam odgovoriti.
Za kraj ostaje samo da vam kažemo prijatno!