masaže
Lifestyle,  Saveti,  Za njega,  Za nju

Otkrijte blagotvorni svet masaže za svaku priliku

Zaviri u svet masaže i saznaj sve o njima!

Saznajte sve o masaži, koje su cene masaže i kako nam masaža može pomoći . Uplovite zajedno sa nama u blagotvorni svet masaže za svaku priliku.

Hajde da me izmasiraš, kaže Katarina i već se okreće na stomak spremna da uživa dok vešte ruke njenog muža razbijaju sve čvorove i čvoriće nastale na njenim leđima.

Njen muž Saša nije tako oduševljen ovom idejom i najrađe bi okrenuo oči u desetu dimenziju, ali zna da nema izbora. Katarina će mu dosađivati da je izmasira dok ne bude ispunio svoju dužnost. Pa onda, što pre, to bolje, misli on.

Ono što Saša ne zna jeste da će ova masaža biti samo početak njegovih dugogodišnjih muka i da, kad jednom počne, neće biti tako lako da se njegova žena odvikne od svakodnevnog masiranja.

Ovako bi mogla da započne priča o životu jednog veoma poznatog bračnog para, tj. mog muža i mene. Da li je reč o horor priči ili romantičnoj komediji, zavisi od ugla gledanja.

U svakom slučaju, meni već sve ovo zvuči zanimljivo i sviđa mi se ideja o svakodnevnom masiranju.

Baš sam zbog toga odlučila da vam danas malo više pišem o masaži, o tome kako je ona nastala, koliko je korisna i koje su vrste masaže.

Šta je masaža?

Dobro, ovo deluje kao lako pitanje za mene.

Masaža je nešto najlepše na svetu!

Stručna definicija, pak, kaže da je masaža sistemska primena manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe.

Nekako je sasvim logično da masaža postoji od pamtiveka jer mi i sami instiktivno trljamo deo tela koji nas boli.

Tako se veoma rano u ljudskoj istoriji masaža pojavila kao oblik lečenja, pre svega kod naroda iz Azije, kao što su Kinezi i Japanci.

Poreklo reči kaže da se radi o pritiskanju, gnječenju ili mešenju. 

Ima nekoliko teorija od koje reči potiče reč masaža.

  1. Od latinske reči massare, a to znači gnječiti
  2. Od arapske reči mas, što znači pritiskati
  3. Od grčke reči massein, koja označava gnječenje i mešenje

U svakom slučaju, od koje god reči da je potekla, masaža prija.

Kako su nastale masaže?

Počeci masaže vezuju se za Aziju i period od pre oko 5.000 godina.

Kinezi su prvi razvili masažu kao metod oslobađanja tela od bola nastalog teškim fizičkim poslom.

Uporedo sa tim, razvijala se i kineska medicina, poznata po lečenju travama i akupunkturi. Kasnije se slična vrsta masaže razvila i u Japanu, baš pod uticajem akupunkture.

Metoda se zvala ši(j)acu. Ši znači pritisak, a acu znači prst. Kao što joj ime kaže, ona podrazumeva pritisak prstiju i noktiju, što jedan od oblika akupunkture.

Masaža je bila poznata i u Indiji. Takođe, u Egipatskim, Persijskim, kao i knjigama iz doba Mesopotamije pominje se dobrobit masaže i korisnost veštih ruku masera.

U Grčkoj je masaža bila veoma popularan vid lečenja.

Hipokrat, otac medicine, u svojim spisima navodi da lekari moraju znati osnove masaže kao jedne od metoda održavanja zdravlja.

Terapeutsku masažu prvi je uveo Hipokratov učenik Herodonac, i to kao način za lečenje raznih istegnuća.

Ni Rim nije pobegao od velike moći masaže. Rimski lekar Galen je mnoge probleme mišića tretirao blagotvornom moći koju su imali maseri.

Masaža se u drevnom Rimu primenjivala pre svega u medicinske svrhe. Pored toga, primećena je i blagodet kojoj ona doprinosi i u vojne i sportske svrhe, kao i u svakodnevnom životu.

O nastanku masaže postoji i jedna zanimljiva legenda, koju ću vam ukratko prepričati. Verovatno ćete primetiti sličnost u imenu glavne junakinje i naziva japanske masaže — ši(j)acu.

Japanska legenda o masaži

Legenda kaže da je u Japanu živela jedna lepa mlada žena po imanu Šiacu. Međutim, Šiacu je imala jedan problem — nije se lepo slagala sa svekrvom.

Svekrva je bila ljubomorna na nju i zagorčavala joj je život. Da bi se rešila tog problema, Šiacu je otišla kod jednog mudraca da traži otrov.

Da drugi ne bi posumnjali da je Šiacu otrovala svekrvu, mudrac joj je rekao da svakog dana skuva svekrvi čaj, sipa dve kapljice otrova u njega i da zatim svekrvu izmasira, i tako tri meseca.

Tri meseca su polako prolazila, a umesto da svekrva umre, došlo je do velike promene.

Naime, kroz svakodnevni razgovor uz čaj i masažu, svekrva i snaja su se zbližile.

Obe su shvatile da ona druga strana i nije tako loša, a Šiacu se pokajala što je od mudraca tražila otrov.

Onda je otišla kod njega i rekla mu da je njena svekrva, umesto da umre, postala bolja osoba i da sada više ne bi želela da izgubi svekrvu jer bi joj mnogo nedostajala.

Mudrac se nasmejao i rekao joj: To što se desilo je normalno. 

U bočici koju sam ti dao nije bio otrov, već ružina vodica. Masaža je bila to što vam je pomoglo.

Šiaicu je bila toliko oduševljena moćima masaže da ju je raširila celim svetom, kaže legenda.

Možda bi i sama trebalo da masiram svekrvu da bismo se zbližile i da bismo imale bolji odnos, ali mislim da još uvek nisam spremna da proveravam te efekte masaže.

Pitam se da li je otrov bio bolji izbor od veštih ruku i ružine vodice. Ups, odlutaću od teme. Vraćamo se nazad brzim korakom.

Što se tiče nekih drugih efekata masaže, o njima ćemo u nastavku teksta.

Eterična ulja mogu biti čudesan dodatak masažama. Pročitajte sve o njima OVDE!

Značajni efekti masaže

Kao što smo već pomenuli, masaža je veoma korisna u medicinske svrhe

Poznate su njene blagodeti kod sportskih povreda, ali takođe može biti od koristi i u svakodnevnom životu kada nam je potrebna relaksacija.

Masažom se smanjuje napetost mišića i poboljšava se cirkulacija. Kod masaže dolazi i do širenje krvnih sudova, što potpomaže da se štetne materije izbace iz organizma. Sjajno, zar ne?

Zašto je masaža važna?

Bolje sprečiti, nego lečiti, kaže poznata izreka. 

Kod masaže se ovo pokazalo kao izuzetno istinito.

Masaža nam može biti odlična prevencija za razne bolesti i može pomoći našem organizmu.

Fizički simptomi kao što su glavobolja ili konstantni zamor često su znaci da postoji povećana napetost u telu. Grčenje i zatezanje mišića često su reakcija na bes i uznemirenost. Masaža se pokazala efikasnija od lekova kod ovakvih stanja.

Takođe, činjenica je da smo svi pod stresom u ovom teškom i burnom vremenu, . Užurbani, ali i sedelački način života uzima svoj danak pa nije retko da se i mlade osobe žale na bolove u kičmi i drugim delovima tela.

Upravo u tu nam sigurne ruke neke osobe mogu olakšati tegobe i, na neki način, biti naš izduvni ventil.

Kao što su Kinezi davno otkrili, zamor i preterani rad negativno utiču na naše mišiće. Zato je masaža tu da ih opusti, a samim tim se jačaju i naše kosti.

Postoje i druge koristi koje se postižu masažom. Ona ima povoljan uticaj na kožu, ali i na naše lojne i znojne žlezde. Dobra je i za pluća, bubrege, creva i ostale organe.

Na koji to način masaža pomaže našem telu?

Kako masaža pomaže našem telu?

Kada me zaboli donji deo leđa ili kada imam trnce u listovima, ne mogu da spavam dok me moj muž ne izmasira, rekla bih ja.

Znači, masaža mi pomaže da lepo spavam. To je izgovor da se intenzitet i trajanje naše svakodnevne “terapije” sve više povećava.

Činjenica je da je masaža korisna, ali ne samo za mene, već i za mnoge druge. Dokazano je!

I zato će moj muž, na njegovu žalost, morati da nastavi sa ovim tretmanom. Bar dok nas smrt ne rastavi.

Kod čega sve masaža pomaže:

  • Masaža pomaže kod nesanice, razdražljivosti i napetosti

Svima nam je poznato kako to izgleda kad nas masaža opusti, a može čak i da nas uspava. Dodir ima isceliteljsku moć, pogotovo ako dolazi od strane voljene osobe.

Kada osećamo dodir nečijih ruku i tu prijatnost, luči se endorfin, hormon sreće, i to nas dovodi do ekstaze.

Sva nervoza polako nestaje i već smo otplovili na oblaku snova. Efekti masaže su umirujući i ona na nas deluje poput sedativa. Laku noć!

  • Masaža je dobra za ceo organizam
  • Već smo napomenuli da je masaža dobra za mišiće i njihovo opuštanje. Doprinosi i boljoj cirkulaciji, pomaže nam da bolje i lakše dišemo.
  • Njenom primenom se takođe izbacuju štetne materije, a utiče i na poboljšanje rada creva, tako da je dobra kod zatvora.

Još jedna neverovatna korist je da utiče i na kožu. Može pomoći i kod glavobolje, ali samo ako je uzrok u lošoj prokrvljenosti. Tu pomaže masaža vrata.

efekti masaže

Vrste masaže

Pošto smo videli koliko je masaža korisna, vreme je da vidimo i neke od njenih najpopularnijih vrsta. Ostanite sa nama i procenite koja je najbolja upravo za vas.

Klasične masaže

Kao što joj samo ime kaže, klasična ili švedska masaža je jedna od osnovnih i nude je skoro svi saloni za masažu.

Intenzitet ove masaže mogao bi se oceniti kao srednji i nalazi se na nivou negde između relaksirajuće i sportske. Cilj joj je prvenstveno poboljšanje cirkulacije.

Klasična masaža ima smirujuće dejstvo na organizam. Odlična je za smanjenje napetosti u mišićima, kao i vraćanje energije nakon povreda.

Uz pomoć ove tehnike, temperatura tela se podiže za dva do tri stepena, prokrvljenost se povećava, a pojačava se i izlučivanje vode iz organizma.

Zbog svog kvaliteta, klasična masaža čak pomaže i u jačanju imuniteta. Vredi probati!

Relaksirajuća masaža

Relax ili relaksirajuća masaža često se meša sa klasičnom, ali zapravo se razlikuje po nekim kriterijumima.

Ova masaža namenjena je najviše za smanjenje stresa, opuštanje i relaksaciju celog organizma.

Ona je izuzetno nežna i uopšte nije intenzivna, već lagana. Atmosfera je jedan od njenih ključnih elemenata.

Naravno, svaki salon za masažu nudi opuštajuću muziku i fin izgled prostorije, ali kod relax masaže ovo je must have.

Zamislite nežno svetlo, aromatične svećice, eterična ulja, tihu i opuštajuću muziku uz kružne pokrete koje izvodi maser.

Nije ni čudo što relaksirajuća masaža pomaže i kod nesanice. Znači, ona bi definitivno trebalo da bude moj izbor.

A ako ne mogu ili ne želim da idem na profesionalnu masažu? Pa tu su sveće, eterična ulja i krema za masažu. Tu je i muž kao glavni maser i možemo da krenemo.

Sportska masaža

Sportska masaža, ukratko, doprinosi bržem oporavku nakon sportskih aktivnosti, a takođe služi i za pripremu pre sportskih aktivnosti kao prevencija za povrede.

Iako se misli da je kod ove masaže veoma važno da bude baš intenzivna, to ne mora biti slučaj. Sve zavisi od individualnih potreba.

Pošto kod svakog sporta i vežbi dolazi do mikrotrauma mišića, ova vrsta masaže najbolje to rešava i nakon nje je oporavak mišića znatno brži nego bez nje.

Ako ste sportista, dižete tegove ili jednostavno volite da vežbate, definitivno razmislite o sportskoj masaži.

Medicinske masaže

Kada su u pitanju ozbiljni bolovi, upale mišića, živaca, išijas, istegnuća ili terapija nakon operacije, najbolja i jedina koja može pomoći jeste medicinska masaža.

Ovu vrstu masaže ne može da izvede svako jer je potrebno veliko iskustvo i stručnost. Intenzitet se prilagođava stanju i bolnom mestu i potreban je veliki oprez.

Zato se ne prepuštajte olako u bilo čije ruke, već se dobro raspitajte i idite samo na proverena mesta.

Limfna drenaža

Pa, dođosmo i do limfne drenaže. Ova masaža je veoma popularna, pogotovo u doba celulita i želje za boljim izgledom.

Ipak, limfna drenaža je sve samo ne jednostavna i prvenstveno nije namenjena za smanjenje celulita iako se koristi u tu svrhu.

To je veoma specifičan postupak kojim se vrši pritisak na limfu tj. tečnost sa ciljem da se eliminišu otpadne i štetne materije, kao i da se protok limfe poboljša.

Kod ove tehnike intenzitet pritiska je ključan. Ne sme da bude preslab, ali ni prejak. Cilj je da deluje na kožno i potkožno tkivo, a na mišiće skoro nikako.

Posebno se preporučuje nakon operacija i tada značajno ubrzava oporavak celog organizma. Pomaže i kod otoka, proširenih vena, detoksikacije organizma i naravno celulita, a ima i brojne druge koristi.

Maderoterapija

Opet taj dosadni celulit i još jedna masaža koja je povezana sa prethodnom, a veoma nam je potrebna.

Maderoterapija iliti terapija “oklagijom” je jedna od najpopularnijih tehnika u borbi protiv ove napasti.

Kako naglašavaju stručnjaci iz ove oblasti, maderoterapija je trenutno u zenitu popularnosti.

Za maderoterapiju se koriste razni drveni predmeti i oklagije sa neravninama na površini kako bi se razbio celulit.

Bez brige, oklagija se ne koristi za glavu jer tamo nema celulita. Jedino je možete pozajmiti ako vas muž iznervira.

P.S. To se dešava ako odbija da vas masira. Ja sam već pripremila jednu za svaki slučaj!

maderoterapija

Tajlandska masaža

Dok se druge vrste masaže fokusiraju na opuštanje, tajlandska masaža daje energiju.

Ovom masažom se povećava fleksibilnost tela, a u tu svrhu očekujte istezanje i uvrtanje raznih delova tela.

Nisam sigurna da bih se smela izložiti opasnosti da izađem sa polomljenom nogom ili rukom nakon tajlandske masaže, ali ko zna. Možda ipak treba probati i uveriti se sam.

Šiacu masaže

Evo i naše ši(j)acu masaže sa početka teksta. Kod ove masaže fokus je na emocionalnom i fizičkom lečenju.

Pomaže kod smanjenja glavobolje, bolova u mišićima, kao i kod napetosti i stresa.

Veoma je nežna, a za nju se koriste vrhovi prstiju, dlanovi ili pritisak palcem.

Da li je korisna kod poboljšanja odnosa sa svekrvom još uvek ne znam. Javiću vam ako budem probala. Ili to ili otrov, nema mi druge.

No, da ne pominjem otrov. Ipak treba biti diskretan. Dokle sam ono stala? Da, vrste masaža.

Pored navedenih, postoje i mnoge druge vrste masaža. Npr. tu je vakuum masaža, masaža vulkanskim kamenjem, masaža za trudnice ili za parove, pa čak i masaža medom ili čokoladom.

Mmm, to deluje ukusno, ali ja ipak moram da vodim računa o svojoj kilaži. Zato bolje da ovo preskočim.

Sada kada smo saznali sve o masaži, interesuje nas i koliko to zadovoljstvo može da košta. Ostanite sa nama i saznajte više u nastavku.

Pronađite idealne preporuke za jesenji odmor u Sokobanji!

Masaže Beograd cena

Kada su cene masaže u pitanju, dobili smo jedan nezahvalan zadatak. Stvarno su raznovrsne i kreću se od oko 1.000 dinara pa do visokih cifara od preko 5.000 za jednu masažu.

Sve zavisi i od vašeg mesta stanovanja, jer: Manja mesta, manja i cena.

Prema jednom sajtu za pronalaženje najpovoljnijih salona u Nišu, pronašli smo informaciju da je moguće dobiti masažu za samo 400 dinara.

Ipak, radi se o masaži lica, što nije ono na šta smo mislili. Mada, priznajem to i nije tako loša cena.

Za druge vrste masaže potrebno je izdvojiti više novca. Cena, naravno, zavisi i od trajanja tretmana. Koliko para, toliko muzike.

Moja prijateljica je u jednom spa centru u Danskoj dobila takav tretman da je rekla da su joj sve koščcice u telu sada na mestu i da tako nešto u životu nije doživela.

Cenu nisam uspela da saznam jer je ovaj tretman dobila na poklon, ali definitivno se isplatilo.

Sve ovo dokazuje da za dobru masažu vredi izdvojiti novac, koliko košta da košta.

Kroz ovaj tekst smo videli neke vrste masaže i koristi koje ona donosi. Ona sama po sebi ipak nije svemoćna.

Masaža ne može da izleči sve zdravstvene probleme, ali može pomoći kod lečenja nekih ozbiljnih bolesti kao dodatna terapija.

Ona je veoma dobra za čitav organizam. Veliki broj različitih tehnika i cena omogućuje nam da se zavalimo i da biramo.

Koju biste vi masaže izabrali za sebe?

Za Dragu Savetu piše Katarina Đorđević!

Leave a Reply Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *