govor tela
Brak i porodica,  Lifestyle,  Saveti,  Za njega,  Za nju

Koje tajne nam otkriva govor tela?

Govor tela kao odličan pokazatelj skrivenih emocija i namera

Kakav je govor tela zaljubljenog muškarca, a kako izgleda govor tela zaljubljene žene? Kako telo odaje informacije koje želimo da sakrijemo?

Svakog dana dolazimo u kontakt sa manjim ili većim brojem ljudi. A možda nismo ni svesni da se čak 70 odsto naše komunikacije ne odvija rečima. Mnogo toga kažemo kroz neverbalnu komunikaciju ili govor tela.

Na koji to način mi prenosimo informacije svojim telom? Da li to radimo svesno ili nesvesno? Kakve veze imaju flertovanje i govor tela?

U nastavku ćemo tražiti odgovore na ta pitanja. Otkrićemo vam šta nam pokazuje neverbalna komunikacija i kako da pročitate nečiji govor tela na najlakši način.

Definitivni vodič kroz govor tela — signali koji nas odaju

Da li vam se nekad desilo da razgovarate sa nekim i da, iz nekog razloga, posumnjate da vas laže? Prosto znate da nešto nije u redu, ali nije vam jasno kako ste to “skopčali”.

Doduše, nekim ljudima laganje zaista ne ide od ruke pa su već u samom startu “providni”. Ali kako mi uopšte znamo da nešto nije u redu i šta nas to pokreće na sumnju?

Stvar je u tome što, pored onoga što kažemo koristeći jezik i usne, mi kao ljudi mnogo više kažemo svojim gestovima, mimikom ili držanjem, kraće rečeno svojim govorom tela.

I upravo taj govor tela iliti neverbalna komunikacija “izdaje” ono što bismo mi možda i želeli da sakrijemo.

Ako se prisetite situacije koju smo pomenuli na početku, možda se sećate da je osoba sa kojom ste razgovarali sklanjala pogled, češala se ili stavljala ruke na vrat, prikrivala usta rukom ili nešto slično.

Sve to su manevri kojima otkrivamo ono što reči pokušavaju da sakriju.

Ali govor tela nije uvek nenameran. Često i namerno svojim gestovima, pogledom, izrazom lica, pa čak i bojom glasa pokazujemo svoju nameru i želju da uspostavimo kontakt sa drugim ljudima. 

Na koje načine to radimo?

Saznajte kako da vaša komunikacija sa drugima postane bolja OVDE!

Govor tela — komunikacija bez reči

Kada se radi o ovoj temi, odmah se setim situacije koja mi se desila pre nekoliko dana. Dok sam se vozila autobusom, jedan čovek se sve vreme okretao i gledao u mene. Čak mi je i namignuo.

Malo je reći da sam se u toj situaciji osećala izuzetno neprijatno i da sam skretala pogled u stranu kako ne bi stekao utisak da sam zainteresovana. Sve to vreme niko od nas nije ništa rekao.

I upravo ova kratka situacija prikazuje kako mi svesno ili nesvesno učestvujemo u neverbalnoj komunikaciji.

Svojim govorom tela pokazujemo da li želimo ili ne želimo kontakt sa nekim, a postoji tu još mnogo stvari koje telo može da otkrije.

Naravno, kada tumačimo ono što nam neko pokušava reći kroz govor svog tela, treba da uzmemo u obzir kontekst.

Na primer, kada neko drži prekrštene ruke, često se smatra da je ta osoba zatvorena, da ne želi komunikaciju i da bi volela da se drugi drže podalje od nje. Ali može biti da joj je samo hladno i želi da se zagreje.

Pogledajmo na koje to sve načine neverbalno komuniciramo i kako da čitamo govor tela.

govor tela

Blizina

Mnogo se vidi iz toga da li smo blizu nekog ili se držimo dalje od te osobe. 

Ipak, činjenica je da je lični prostor individualan u različitim kulturama. Možda nam se zato nekad čini da nam neko diše za vratom i da previše ulazi u naš prostor, a ponekad nam deluje da je neko distanciran.

Naravno, nije svejedno da li razgovamo sa članom porodice, prijateljem ili direktorom firme u kojoj radimo. I odnos među nama diktira razdaljinu na kojoj se nalazimo.

Kako god da stoje stvari, postoji način da saznamo šta osoba pored nas misli o nama i da li želi bliskost.

Ukoliko se približimo nekome, a ta osoba se udaljava, onda to znači da ne želi neki blizak odnos. Međutim, ako i ona napravi korak prema nama, jasno je da oseća bliskost, da joj je prijatno u našem društvu i da joj se na neki način dopadamo.

Dodir

Možda nam je i najočiglednije da dodirom iskazujemo svoja osećanja i namere bez reči.

Ali sa osobama koje nam nisu bliske i nemamo toliko priliku da se dodirujemo. Pa kako onda da koristimo ovaj vid neverbalne komunikacije?

Pa, pored tih bliskih dodira za koje nam je obično jasno o čemu se radi, često se rukujemo sa drugim ljudima, a to nam može mnogo toga reći.

Čvrst stisak ruke pokazuje da se radi o otvorenoj osobi, slab stisak može ukazati na nesigurnost, a ukoliko neko brzo pusti tuđu ruku, možda je samo stidljiv.

Sećam se filma Gordost i predrasuda 2005. godine sa Kirom Najtli i Metjuom Mekfajdenom i scene gde joj je on pridržao ruku da bi se popela u kočiju.

Iako su usne ćutale, telo je govorilo. I upravo to je bila situacija kada su među njima buknule varnice.

Tako da, dobro se čuvajte: kratak je put od rukovanja do venčanja!

Mimika i izrazi lica

Ovo je definitivno način neverbalne komunikacije koji je najteže kontrolisati.

Dok ruke i noge donekle možemo držati pod kontrolom i ne dozvoliti im da lutaju tamo gde im nije mesto, na mišiće lica teško možemo svesno uticati.

To nam nije nimalo lako jer se na našem licu ocrtavaju sve emocije koje teško možemo suspregnuti.

Više od reči ćemo kazati svojim očima i osmehom.

Oči

Često se kaže da su oči ogledalo duše. To i te kako ima smisla ako uzmemo u obzir da se u njima očitava ono što se nalazi unutra.

Iz očiju možemo čitati da li je neko iznenađen, uplašen, srećan ili tužan. Nekad nam oči pokazuju da se osoba stidi ako skreće pogled u stranu i na dole. S druge strane, to može značiti i da osoba nije zainteresovana za razgovor sa nama.

Mnogo je važno i to da li nas osoba gleda direktno u oči i koliko dugo zadržava pogled. Ukoliko nekog gledate previše dugo, to može delovati preteće.

Svako ima svoju granicu, ali u nekom trenutku netremičan, netrepćući pogled svakome postaje neprijatan.

Osmeh

Jednim osmehom možemo nekome ulepšati dan. I opet, kao što naša tema kaže, ne moramo da govorimo ništa – to je ta neverbalna komunikacija. Taj osmeh vredi kao hiljadu reči. A šta se to krije za našeg osmeha?

Kada je osmeh u pitanju, našla sam jedan zanimljiv primer. Osmeh Vladimira Putina. Postavlja se pitanje da li je taj izraz na njegovom licu iskren? Kako to možemo znati?

Jednostavno je. Kod pravog osmeha, ne smeše se samo usne, već i oči. Celo lice se promeni. Ukoliko uzmete neku od njegovih slika, možete prekriti donji deo lica i razmisliti o tome kako vam deluju oči i obrve. Ocenite sami.

Pravi osmeh pokazuje radost, toplinu i naklonost, dok kod lažnog toga nema.

Pored očiju i usana, i drugi delovi lica učestvuju u izražavanju emocija. Tako će nam, na primer, biti teško da sakrijemo nabiranje nosa ako se nečega gadimo ili da iznenađeno podignemo obrve kad čujemo nešto neočekivano.

Za sve to je potreban samo delić sekunde, a druga osoba to može jasno da oseti iako možda tačno ne zna zbog čega vas je “uhvatila na delu”.

Gestovi

Šta je to gestikulacija ili korišćenje gestova kada je u pitanju govor tela? To je specifičan telesni pokret koji pojačava verbalnu poruku. Takođe, njime možemo da prenesmo određenu misao ili emociju.

Kada su gestovi u pitanju, obično se misli na pokrete ruku ili šaka.

Pokreti ruku

Za neke ljude kažu da prosto pričaju rukama. I nekako se često dešava da se koristimo rukama kada nam nedostaju reči. A i one same isto mogu reći puno toga.

Kako vam deluje osoba koja drži ruke na kukovima? U zavisnosti od izraza lica, rekli bismo da je nestrpljiva ili da nešto očekuje.

Drži ruke iza vrata ili glave? Znači da je otvorena za diskusiju ili je jednostavno ležerna.

Kao što smo ranije pomenuli, ruke skrštene preko grudi mogu pokazati da je osoba zatvorena i da nije spremna za razgovor. Takođe mogu biti znak da se ona ne slaže sa onim što sagovornik priča.

Neki drže ruke prekrštene iz navike. Ako i vi imate taj običaj, obratite pažnju da vas ne bi pogrešno protumačili.

Položaj nogu takođe može ukazati ne neke stvari koje ne bismo rekli verbalno. Na primer, ako noge držimo okrenute prema nekoj osobi, velika je verovatnoća da nam se ta osoba dopada.

Cupkanje nogama znači da je osoba nervozna, nestrpljiva ili uzbuđena. Kada neko kao slučajno, a u stvari namerno dodiruje vaša stopala, on flertuje.

pokreti ruku

Pokreti glave

Klimanje glavom je univerzalni pokret kojim pokazujemo da se slažemo sa nečim. Ali ne uvek i ne u svim zemljama.

Na primer, ukoliko u Bugarskoj klimate glavom, to ne znači DA već NE!

Nagnuta glava znači naklonost, a ako se osoba smeje dok naginje glavu, reklo bi se da flertuje. Podignutom glavom vas neko možda izaziva.

Ukoliko neko drži glavu spuštenu možda postoji nešto što krije.

Kada nešto pokušavamo da sakrijemo, logično je da spustimo glavu jer time krijemo svoje oči i celokupno lice u kome se mogu ogledati emocije.

Ipak, spuštena glava je u nekim kulturama izraz poštovanja tako da i to treba uzeti u obzir.

Intonacija

Mnogo možemo saznati i iz nečije intonacije. Da li se neko stidi, da li je arogantan ili povučen ili možda ima tremu.

Dobro, ovaj deo sad deluje malo diskutabilno. Kako to neverbalna komunikacija, a pričamo o intonaciji? Pa tu se ipak čuje nečiji govor. Da li je to neverbalno?

Ipak, zanimljivo je da ne moramo da čujemo šta neko priča da bismo po intonaciji znali o čemu se radi.

Setite se samo koliko ste puta mogli da čujete da se neko svađa, a niste razumeli o čemu pričaju. Kako ste onda znali da se svađaju? Pa po intonaciji njihovog glasa.

Isto tako, iz nečijeg tona razgovora možemo oceniti da li su te osobe bliske, da li je razgovor prisan, a čak možemo znati da li se radi o udvaranju. Ali o tome ćemo detaljnije dalje u tekstu.

Saznajte zašto je porodica stub društva i države OVDE!

Govor tela u ljubavi

Posle svega ovoga, verovatno vas interesuje kako to govor tela učestvuje u flertovanju. Na koji način nam neko pokazuje da mu se sviđamo čak i kada nam to direktno ne kaže.

Nešto smo već pomenuli ranije, ali hajde da vidimo kako da budemo sigurne da se nekom sviđamo. Ne moramo da zovemo drugarice u pomoć, ne moramo da tražimo stručnu pomoć. Odgovori su nam tu nadohvat ruke.

Naše telo je neverovatno programirano da…flertuje.

Kada zapazimo nekog ko nas privlači, oči nam se dodatno vlaže što dovodi do toga da deluju sjajnije.

Nije nam potreban botoks i trajna šminka, jer dolazi do dotoka krvi u usne pa one postaju punije i rumenije.

Tokom flertovanja se može uočiti i povećan tonus mišića, grudni koš se širi, stomak uvlači, čak i bore ispod očiju postaju manje. Neverovatno, zar ne?

Muski govor tela u ljubavi

Kada ugledaju privlačnu ženu, muškarci počinju da se ponašaju drugačije. Zaljubljeni muškarac ima specifičan govor tela.

Ono što se prvo primeti jeste doterivanje. Muškarac kome se dopadate doterivaće frizuru, popravljati kravatu ili kragnu, otkopčavati ili zakopčavati jaknu.

Neće skidati pogled sa vas. Kada su žene u pitanju, one su sa pogledima malo suptilnije. Muškarci su veoma direktni.

Ponekad čak može biti veoma “providan” kao da vas odmerava od glave do pete.

Na svaki način će pokušati da vam se približi. Dok razgovarate, neprestano će se naginjati ka vama. Trudiće se da sedi što bliže vama i da pronađe izgovor da vas dodirne.

Dodir u početku može delovati kao da je slučajan ili usputan, ali kasnije u toku razgovora može spustiti svoju šaku na vašu šaku ili čak na nogu.

Isto tako, kao što smo ranije pomenuli, na neki način će vas dodirivati ili ćuškati i svojim nogama.

Gestikulacija i govor tela kod žena

Žene takođe imaju svoj način na koji flertuju i kojim pokazuju muškarcima da su zainteresovane.

U toj situaciji žena će vas verovatno gledati poluzatvorenim očima, da bi, kad je primetite, stidljivo spustila pogled i gledala u stranu. Može se desiti da gricka usne i da se oblizuje.

Takođe, zabacivaće kosu da bi istakla lice i ramena. To će raditi čak i ako ima kratku kosu.

Ako želi da skrene vaš pogled na sebe, poigravaće se nekim predmetima koji se nalaze u blizini, ali će i dodirivati sebe.

Kada žena dodiruje svoj vrat, ruku ili nogu i istovremeno gleda u vas, budite 100% sigurni da imate šansu.

Isto tako, zaljubljena žena će prekrštati noge i usmeriti ih u pravcu onoga koji joj se dopada.

Međutim, kada su oba pola u pitanju, postoje i znaci koji pokazuju da nisu zainteresovani. Svojom neverbalnom komunikacijom i govorom tela, i muškarci i žene jasno će pokazati kada ne žele kontakt.

Ukoliko neko izbegava vaš pogled, drži prekrštene ruke ili ruke u džepovima, ukoliko je namršten ili zeva, sve su to loši znaci. Takođe, neko jasno može okretati glavu i telo od vas ili čak čistiti nokte. Time kao da vam poručuje: Nisam zainteresovan, dalje od mene.

govor tela u ljubavi

Da li je vaša srodna duša naučila da dešifruje vaš govor tela, saznajte OVDE!

Govor tela psihologija

Zapravo, sa dobrim predznanjem treba ići u kafanu, što reče profesor iz filma Lajanje na zvezde. A izgleda da sa dobrim predznanjem treba ući i u proces flertovanja. Ali ako se malo potrudimo, možemo mi to.

Neverbalna komunikacija i govor tela i te kako su važni u našem životu.

Moglo bi se reći da je neverbalna komunikacija dar koji svi mi imamo bilo da smo toga svesni ili ne. Ali kako da iskoristimo taj dar?

Jednostavno je. Da bismo čitali govor tela, obratimo pažnju, ne na ono šta osoba priča, nego kako to priča.

To nam može koristiti u situaciji kada nismo sigurni u nečije namere ili u situaciji sa početka teksta — kada želimo da znamo da li nas neko laže ili ne. Ukoliko se udubimo, moći ćemo sa sigurnošću da kažemo šta je istina. 

Možda će nam na početku biti potrebno malo vežbe dok “uđemo u štos”, ali vredi probati. Budući da sve ove informacije imamo na raspolaganju, pokušajmo da ih primenimo u praksi!

Za Dragu Savetu piše Katarina Đorđević!

Leave a Reply Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *